Kiek vilkų Lietuvoje gyvena iš tikrųjų?  (1)

Praėjusių metų kovą Generalinė miškų urėdija Aplinkos ministerijos pavedimu organizavo vilkų ir lūšių apskaitas. Jose pirmą kartą dalyvavo ir nevyriausybinių aplinkosauginių organizacijų atstovai. Vakar, gegužės 2 dieną, savo svetainėje Aplinkos ministerija paskelbė apskaitų rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Generalinio miškų urėdo Benjamino Sakalausko sudaryta specialistų komisija, remdamasi Vilniaus universiteto Ekologijos instituto parengta metodika, įvertino vilkų ir lūšių gausą 348 girininkijų miškuose. Juose suskaičiuota 300 vilkų ir 50 lūšių.

Daugiausia vilkų – 29 – žiemos pabaigoje gyveno Jurbarko urėdijos administruojamuose valstybiniuose miškuose, Švenčionėlių urėdijos miškuose – 24, Šilutės – 23, Vilniaus – 15. Apskaitų metu vilkų neaptikta Kauno, Kėdainių, Utenos ir Zarasų urėdijų valstybiniuose miškuose. Daugiausia lūšių suskaičiuota Biržų, Mažeikių, Anykščių miškuose ir Viešvilės valstybiniame rezervate.

Pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo Selemono Paltanavičiaus, kadangi kituose šalies miškuose tokia apskaita nebuvo atlikta, nustatyti bendrą Lietuvos teritorijoje gyvenančių vilkų ir lūšių skaičių esą neįmanoma. Tačiau pareigūnas neabejoja, kad skaičius bent pusantro karto didesnis už valstybiniuose miškuose nustatytą šių rūšių gausą.

Su tuo nesutinka nevyriausybinės Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ specialistai. „Pranešime nė žodžiu nepaminėta tai, kad prieš kelias dienas GAA „Baltijos vilkas“ Aplinkos ministerijoje pristatė dalyvavimo apskaitoje išvadas, kuriose buvo aiškiai pademonstruota, kad apskaita turėjo esminių trūkumų ir jos rezultatai nėra patikimi,“ rašoma šiandien išplatintame asociacijos pranešime.

Jų skaičiavimais, pagal miškininkų anketas, nustatytas minimalus vilkų skaičius negali būti didesnis nei 180 (pridėjus rezervatuose apskaitytus apie 20 vilkų) individų. „Baltijos vilkas“ taip pat teigia, jog atlikus detalią analizę, šis skaičius būtų dar mažesnis.

Jie teigia Aplinkos ministerijos pareigūnams pademonstravę, kad tokį vilkų skaičių galima gauti tik grubiai pažeidus metodikos reikalavimus ir esmę. Pasak jų, susitikime dalyvavęs Ekologijos instituto atstovas – šios metodikos autorius – nepateikė nė vienos pastabos mūsų pateiktiems argumentams ir skaičiams.

Jie taip pat teigia, kad aplinkos ministerijos pranešime minimas teiginys, kad nustatytą vilkų skaičių reikia padidinti dar mažiausiai pusantro karto, nėra pagrįstas jokiais moksliniais argumentais ir turi būti traktuojamas kaip dar viena spekuliacija, pridengta tariamu moksliškumu.

„Baltijos vilkas“ prašo ministerijos specialistų pateikti metodika pagrįstus skaičiavimus, įrodančius, kad jų pateiktas skaičius yra teisingas. Šią savaitę jie ruošiasi visuomenei pateikti detalesnį savo dalyvavimo apskaitoje ir gautų rezultatų pristatymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(4)
(1)
(1)

Komentarai (1)