Bandymas: mobiliojo ryšio signalas iš tiesų trikdo bites  (40)

Mobiliųjų telefonų skleidžiami signalai gali būti iš dalies atsakingi už tai, kad daugelyje pasaulio vietų dramatiškai sumažėjo bičių, rodo naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per bandymą bičių specialistas po aviliu padėjo mobilųjį telefoną ir atidžiai stebėjo bičių darbininkių reakciją, rašo „The Daily Mail“. Bitės suvokdavo, kai telefonas priimdavo ar siųsdavo signalus, ir pačios imdavo skleisti savo signalus, kurie dažniausiai rodo spietimosi pradžią.

„Tai reiškia, kad netoliese esantis mobilusis telefonas sutrikdo bites – ir jo poveikis yra dramatiškas“, – teigė Danielis Favre'as, bandymą atlikęs biologas, anksčiau dirbęs Lozanos technologijų institute Šveicarijoje. Bitės spietimosi ženklus imdavo rodyti praėjus maždaug pusvalandžiui nuo mobiliojo ryšio signalo suaktyvėjimo pradžios, o nurimdavo parėjus porai minučių po jo išjungimo – šie rezultatai paskelbti žurnale „Apidologie“.

Per bandymą nenustatyta, kad mobiliojo ryšio signalas būtų lėmęs bičių žūtį. „Tačiau viena iš hipotezių ta, jog elektromagnetiniai laukai gali prisidėti prie bičių kolonijų nykimo pasaulyje“, – sakė D. Favre'as, paraginęs atlikti daugiau tyrimų. Tačiau britų ekspertai teigia, kad įrodymų, jog mobilieji telefonai kelia grėsmę, iki šiol yra labai mažai.

„Tai įdomi studija, tačiau ji neįrodo, kad mobilieji telefonai atsakingi už kolonijų žlugimą. Jei pabeldi į avilį ar atidarai jį apžiūrai – rezultatas tas pats“, – sakė Normanas Carreckas, bičių ekspertas iš Sussexo universiteto. „O JAV daugeliu atvejų kolonijos sunyko atokiose vietose, toli nuo mobiliojo ryšio signalų“, – pridūrė jis.

Iki šiol kaip bites naikinantys faktoriai buvo įvardyti pasikeitimai žemės ūkyje – pesticidai bei mažėjantys laukinių gėlių plotai. Per pastaruosius 25-erius metus bičių Didžiojoje Britanijoje sumažėjo perpus, o JAV šiam reiškiniui sudarytas net specialus terminas „kolonijų žlugimo sutrikimas“, apibūdinantis staigius spiečių sunykimus.

Ekspertai taip pat pabrėžia, jog bitėms smarkiai pakenkė varozinės erkės – parazitai, kurie susilpnina bites taip, kad jos tampa nebeatsparios ligoms, jautriau reaguoja į nuodingas medžiagas bei orų permainas, taip pat buvo iškelta hipotezė apie grybelio ir viruso derinį. Vis dėlto dalis specialistų tebesilaiko nuomonės, jog dalį bičių sunaikina mobiliojo ryšio signalai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (40)