Mažosios juodosios skylės – Žemės kasdienybė?  (10)

Juodosios skylės – sudėtingi kosminiai objektai, nuo kurių pasprukti neįmanoma, tačiau jos gali būti arčiau mūsų nei įsivaizduojame. Nors kosmoso platybėse juodųjų skylių, susidariusių užgesus didelėms žvaigždėms, turėtų būti gausybė, tikrovėje gali egzistuoti ir miniatiūrinės juodosios skylės. Dar įdomiau yra tai, jog tokios galbūt kone kasdien keliauja per Žemę, rašo „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingai nei viską praryjančios didžiosios juodosios skylės, mažosios juodosios skylės objektus išlaiko savo orbitoje. Kaip teigiama Aarono P. VanDevenderio iš bendrovės „Halcyon Molecular“ (Kalifornija, JAV) ir J. Pace VanDevenderio iš Sandia nacionalinių laboratorijų Albukerkėje (Naujoji Meksika, JAV) tyrimo ataskaitoje, šis orbitinis efektas primena aplink branduolį skriejančius ir į jį nenugarmėti sugebančius elektronus.

VanDevenderiai plėtoja teoriją, kad kai kurios hipotetinės mažosios skylės yra tokios mažos, jog jos egzistuoja Žemėje bei keliauja pro ją nepadarydamos jokios žalos. Mokslininkai mano, kad labai mažas juodųjų skylių dydis reiškia, jog jos paklūsta tokiems pat kvantiniams dėsniams, kokiems pavaldūs ir atomai – prie miniatiūrinių bedugnių priartėjančios dalelės skrieja aplink jas, o ne būna įtraukiamos.

Tad kai didžiulės juodosios skylės gali susiurbti ištisas žvaigždes, mažosioms juodosioms skylėms traukos jėgos pakanka išlaikyti aplink esančią medžiagą aplink save. VanDevenderiai šią teoriją pavadino Gravitaciniu atomo ekvivalentu (angl. Gravitational Equivalent of an Atom – GEA) ir paskaičiavo, kad tamsiosios medžiagos pavidalu per Žemę kiekvienais metais gali prakeliauti milijonai kilogramų mažųjų juodųjų skylių.

Be to, potencialiai nėra jokio pavojaus, kad Žemė gali būti praryta, nes mažosios juodosios skylės per planetą prakeliautų taip greitai, kad jų orbitoje esančios dalelės būtų tiesiog išplėštos iš orbitų aplink juodąsias skyles. Nors juodųjų skylių tai nepražudytų, šio proceso metu išspinduliuojami žybsniai galėtų paneigti Stepheno Hawkingo teoriją, kad mikroskopinės juodosios skylės turėtų greitai išgaruoti, informuoja Dailymail.co.uk.

„Aptikti per Žemę keliaujančią mažą juodąją skylę būtų sudėtinga, bet įmanoma. GEA gebėjimas spinduliuoti aptinkamus radiacijos kiekius yra menkas, bet reikšmingas. Greičiausiai būtų daug lengviau stebėti Žemės orbitoje esantį GAE, o ne dideliu greičiu keliaujantį per planetą“, – kalbėjo A. VanDevenderis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: