Kaip pažaboti besaikį plastikinių maišelių naudojimą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Jomajo 2011-05-20 19:05
delfi buvo straipsnis apie eksperimenta su maiseliais, po dvieju savaiciu visi kaip ir suiro, tai kaip ir anokia cia problema, eilinis burbulas is nieko.
emexas 2011-05-20 19:18
yra studija atlikta kad gaminant tokius ir panasus dalykus tersiama aplinka daug labiau, negu gaminant is plastiko.
faktas 2011-05-20 19:27
Kažką maišai. Per dvi savaites tikrai nesuyra.
Sniegcius 2011-05-20 19:36
Tai problema kaip ir mažesnė. Jei Norfos maišų nenaudočiau vietoj šiukšlių maišų, tai vis tiek tektu pirkti atskirai šiukšlių maišus, ir tada su jais terščiau aplinką
gedas 2011-05-20 19:50
plastikinį maišelį perku, kai džiūsta kuprinė išplauta balkone, bet turbūt reiktų įsigyt antrą kuprinę tokiam atvejui. o tie mažieji maišeliai tikrai problema, manau ją reiktų spręsti pirmiausia. didieji pirkinių maišeliai yra pirkėjo nesupratingumo pasekmė, o mažieji pirkinių maišeliai yra prekybos centrų netobulumo rezultatas. o pinigine išraiška bandei skaičiuoti? didelis pirkinių maišelis - 30 ct, didelis šiukšlių maišas 6 ct.
Sniegcius 2011-05-20 20:04
na nežinau. Perkant šiukšlių maišus geresnės kokybės, už 10 vnt. mokėdavau 2.70 Lt. O už 10 Norfos didelių butu 3.00 Lt. Pralošiu ne per daugiausiai...
Jomajo 2011-05-20 20:14
http://www.grynas.lt/gyvenimas/grynaslt ... d=45538405
Vytautas 2011-05-20 20:24
O tą straipsnį bent jau skaitėt? Jame parašyta, kad maišelius pavogė, o ne kad jie suiro...
Jomajo 2011-05-20 20:37
sorry, tiesa sakant skubedamas tik antraste perskaiciau idomu kam prisireike tokiio "lobio", anyway, laukiame pakartotinio eksperimento rezultatu.
Vytax 2011-05-20 20:48
Iš praktikos: Plastiką gamtoje sunaikina tik ugnis, kuri ten atsiranda dažniausiai ne visai natūraliais būdais.
faktas 2011-05-20 20:54
Lietuvoj vagia viską! Aš turiu sodą tai einu tuoj pat pats užkasti po kelis. Turiu Maximos, Rimi ir Iki maišelių. Turiu pamatyti savo akimis, kad jie suyra.
mobilunkas 2011-05-20 21:10
plastikinis maiselis tai gramas plastiko milimetro daliu storio, greit suirs, bet kaip suirs plastikiniai buteliai, kita plastikine tara, kur plastiko desimtys gramu, ir storis milimetras ar net daugiau. Kazkaip visada megstam is smulkmenos bauba padaryt, kad nereiktu is rimtu dalyku ieskot iseiciu
RiMuSaS 2011-05-20 21:31
Ismegink, bet per 2 savaites maiseliai tikrai nesuirs isvis kazin ar isvis pastebesi pakitimus kokius tai...
Mauras Klajoklis 2011-05-20 22:54
Aš asmeniškai nejaučiu problemos ir plastikinių maišelių neperku, viena priežastis žinoma ekologiškumas, kita, kad jie nepatvarūs (ne vieną karta alus praplėšęs dugną ir klaikiai pasiliejęs ant žemės). Turiu kelis simpatiškus plonos drobės maišelius pirkiniams, praktiškai visada vienas arba du mėtosi kelnių kišenėse...jei perkama daug, viskas keliauja į tvirtus kelis eurus kainuojančius drobinius maišus tvirtomis rankenomis ir atgula į bagažinę. Nuosavame name daugelį dalykų kompostuoju, stiklas, plastikas, popierius keliauja į tam skirtus konteinerius už dyką, lieka labai nedidelė dalis šiukšlių kurios keliauja į normalų didelį šiukšlių maišą konteineryje. Žinau, kad tai nieko nekeičia bendrame kontekste, bet man asmeniškai taip maloniau gyventi, viskas priklauso nuo gyvenimo būdo ir žmogaus noro arba kažką keisti, arba būti gyvuliu šlamščiančiu viską aplink be jokios išliekamosios vertės apsivarant aplink iki ausų. Jokiu būdu nemėtau akmenų į kieno nors daržą, man tiesiog nepatinka kiekvieną kartą pirkalioti tuos maišpalaikius.
SaliamonXP 2011-05-21 12:13
Kaip pažaboti besaiki plastikiniu maseliu naudojima? Uzdrauskit gamint/ivezt ir nebenaudos niekas ju
kionig 2011-05-21 12:15
Aš taip pat pritarčiau Karvės minčiai, jog didesnė problema yra pats šiukšlių kiekis nei maišeliai, palyginus santykinai.
~Razor~ 2011-05-23 16:46
Ištrauka iš viki. "Pastaruoju metu vis daugiau naudojama plastikų. Plastikas tampa viena pagrindinių vizualinės taršos priemonių miškuose, gatvėse, poilsinėse. Jis pakeitė stiklą, metalą, medieną, daugiau naudojama ir plastiko pakuočių. Plastikai kelia problemų ir sąvartynuose, ir juos deginant specialiose krosnyse. Sąvartynuose plastikai daugelį metų nesuyra ir užima daug vietos, o deginant išsiskiria kenksmingos medžiagos. Pavyzdžiui, deginant chloro turinčius polimerus (ypač PVC) susidaro organiniai junginiai – dioksinai. Analizuojant plastiko keliamas problemas, sąrašą galima būtų pradėti vėžiniais susirgimais. Kai kurios plastikuose esančios cheminės medžiagos skatina vėžinių ląstelių augimą. Kai kurie plastikai gali turėti toksinių medžiagų, kurios pamažu kaupiasi organizme (jų randama seilėse ir moterų piene).[1] Bisfenolis A (BPA) yra vienas iš pavojingiausių tokių chemikalų, esančių plastmasėje. Jis yra daugelio pakuočių (maisto produktų, gėrimų) sudedamoji dalis. Žmonės gali apsinuodyti ne tik plastikinėse pakuotėse esančiomis priemaišomis, plastikas kenkia ir po panaudojimo. Kai kurie išmesti plastikai, veikiami saulės šviesos, išskiria chemines medžiagas, kurios, patekusios į gruntinius vandenis, kelia grėsmę gyvybei. Šiandieną pramonėje plastikas sudaro didžiąją dalį žmogaus vartojimo produktų, vaikams ir kūdikiams skirtų žaislų. Ftalatai pasaulyje yra žinomi kaip labai kenksmingi cheminiai priedai, kurie plastikui suteikia lankstumo ir minkštumo. Jie sukelia apsigimimus – šiuo metu ES jų naudojimas vaikų žaislų gamyboje yra uždraustas. Plastiko tarša ir poveikis stipriai jaučiamas ne tik žmogaus sveikatai, bet ir gyvūnijos pasauliui. Kasmet per 100 000 paukščių, banginių, ruonių ir jūros vėžlių uždusina paprasčiausi prekybos centruose naudojami plastikiniai maišeliai. Dar šimtai tūkstančių jūros gyvūnų rimtai suserga, prariję medūza palaikytus polietileninius pirkinių maišelius" Klausymas: kodėl nesiimama jokių rimtesnių veiksmų, mažinant maišelių kiekius? Vieno kito straipsnio vargu ar užtenka. Gal jau neberūpi sveikata? Nemanau, kad plastikinių maišelių gamintojai visai nenaudoja jų, o apie keliamus pavojus turėtų, bent teoriškai, geriau žinoti negu dauguma. Gal naudojamos kažkokios pažangios technologijos, gaminant maišelius ir apskritai plastiką, kuris turi sąlyčio su kasdien vartojamu maistu? Šiaip straipsinis neblogas, priverčiantis pagalvoti ar tikrai ne per daug visur kišami plastikiniai dirbiniai, ypač tiems, kas to dar nepadarė.
Tir4elis 2011-05-26 12:15
Pilnai sutinku. Tuo labiau, kad įsigyvent įprotį turėt pastoviai su savim kuprinėj/rankinėj kokį padoresnį maišelį tikrai ne problema. Kodėl labiausiai kalbama dėl maišelių? Na nuo kažko pradėt reikia, o be to jie sakyčiau daugiausia matomi. Be to įgyvendinus jų pilną surinkimą jau tikrai paprasčiau būtu kitomis šiukšlinimo sritimis rimtai užsiimt.