Islandai nukėlė banginių medžioklę  (1)

Islandija, turinti leidimą per metus sumedžioti pusantro šimto finvalų ir šimtą mažųjų ruožuočių, paskelbė, kad šio medžioklės sezono pradžią atideda, nes po žemės drebėjimo Japonijoje sumažėjo banginių mėsos paklausa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Finvalas yra antras pagal dydį banginis ir antras pagal dydį gyvūnas po Mėlyno Banginio, augantis iki 27 metrų (88 pėdų) ilgio.

Islandija, kaip ir pati Japonija, naudojasi tarptautinės teisės išimtimis, pagal kurias kai kurios šalys išsikovojo teisę medžioti banginius, kaip teigia, moksliniams tikslams, tačiau jų mėsa vėliau vis tiek perduodama restoranams.

Japonų banginių medžioklė prie Antarktidos šiemet taip pat baigėsi anksčiau laiko, nes medžiotojus persekiojo gamtosaugos aktyvistų „Sea Shepherd“ laivai.

JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) praneša, jog Kristjánas Loftssonas, vykdomasis banginių medžiotojų bendrovės „Hvalur“ direktorius, nurodė, jog iš naujo sprendimas dėl medžioklės pradžios bus peržiūrėtas vėlai vasarą arba rudenį.

Kovo viduryje Japoniją sukrėtęs žemės drebėjimas nušlavė tris banginių mėsos mėsines ir privertė daugelį žmonių atsisakyti prabangos prekių bei delikatesų, kuriems priskiriama ir banginių mėsa.

2007 metais Islandija buvo paskelbusi, kad nutrauks banginių medžioklę, tačiau 2009 metais paskelbė dar didesnes kvotas ir padidino banginių mėsos eksportą.

Islandija, Japonija ir Norvegija yra valstybės, kurios tęsia banginių medžioklę, nepaisydamos aplinkosaugininkų ir kai kurių kitų valstybių protesto.

Lotynų Amerikos valstybės, dalyvaujančios Tarptautinės banginių medžioklės komisijos (IWC) veikloje, yra paraginusios šias šalis nutraukti medžioklę ir gerbti banginių prieglobsčius. Tuo metu Australija Tarptautiniame teisingumo teisme Hagoje yra užpildžiusi skundą, kuriuo medžiokles siekiama visiškai uždrausti.

Tačiau keturis dešimtmečius banginių medžiokle besiverčiantis islandas K. Loftssonas argumentuoja, jog „banginis yra tik dar viena žuvis“, ir, jei nebus medžiojamas, taps kenkėju kitiems vandens gyvūnams, su kuriais varžosi dėl maisto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: