Vandenyne pastebėtas nematytas skaičius bangininių ryklių  (0)

Iki 420 didžiausių pasaulyje žuvų - bangininių ryklių - buvo suskaičiuoti Meksikai priklausančio Jukatano pusiasalio pakrantėje. Tai didžiausias kada nors stebėtas šių milžinų būrys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Toks atradimas prieštarauja plačiai paplitusiam požiūriui, kad bangininiai rykliai, užaugantys iki keliolikos metrų ilgio ir sveriantys iki 36 tonų, yra vienišiai ir maitinasi tik pavieniui atvirame vandenyne, rašoma JAV Smithsonian instituto Zoologijos parko išplatintame pranešime. Įspūdingas vienoje vietoje aptiktas šių gigantų skaičius įrodo, jog, esant tinkamoms sąlygoms, jie susirinks į būrį. Šiuo atveju ryklius patraukė maistas. „Bangininiai rykliai yra didžiausios pasaulio žuvys, tačiau jie maitinasi mažiausiais organizmais vandenyne, pavyzdžiui, zooplanktonu. Mūsų tyrimas atskleidė, kad šiuo atveju šimtai jų susirinko ties storais žuvų ikrų lopais“, - sakė Mike'as Maslanka, Smithsonian biologas.

Šimtus ryklių vienoje vietoje mokslininkai pirmą kartą pastebėjo 2009 metų rugpjūtį.

Praeityje mokslininkams yra pavykę užfiksuoti tik keleto ar kelių dešimčių bangininių ryklių susibūrimus, todėl prie Meksikos stebėtą grupę tyrėjai vadina milžiniška.

Nepaisant to, kad yra didžiuliai, bangininiai rykliai nėra agresyvūs ir juda labai lėtai. Dažniausiai vandenyne atvėrę savo pusantro metro pločio burnas jie tiesiog laukia, kol į jas įplauks maisto. Šie rykliai gyvena tropiniuose ir subtropiniuose vandenyse visame pasaulyje, tačiau, anot mokslininkų, apie juos dar turima nedaug duomenų.

Pastebėję didžiulį bangininių ryklių būrį prie Meksikos krantų, tyrėjai tinklais surinko jų maisto mėginius. Pasirodė, jog tai buvo vakarinio mažojo tuno ikrai.

Gamtosaugininkai susirūpinę, jog didžiausiai pasaulio žuviai kilusi grėsmė dėl komercinės žvejybos, todėl mokslininkai pabrėžia, jog labai svarbu suprasti, kaip bangininiai rykliai vystosi, kad būtų galima imtis tinkamų priemonių jiems saugoti.

Šiemet balandį mokslininkai taip pat paskelbė užfiksavę niekada anksčiau nematyto dydžio kuprotųjų banginių, suplaukusių į vieną vietą prie Antarktidos krantų, būrį. Šių milžinų suskaičiuota apie 300 ir jie atplaukė krilio, kurio tose vietose pasirodė daugiausiai per du dešimtmečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)