Nuotraukoje užfiksuota Paukščių Tako dvynė  (9)

Astronomai paskelbė nuotrauką, kurioje, anot jų, užfiksuotas geriausias Paukščių Tako dvyne vadinamos spiralinės galaktikos NGC 6744 atvaizdas. Atvaizdas užfiksuotas Čilėje įrengtu Europos Pietų observatorijos (ESO) MPG/ESO 2,2 metrų skersmens teleskopu, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši, vaizdžiai tariant, „veidu į mus atsisukusi“ galaktika yra už maždaug 30 mln. šviesmečių, Povo žvaigždyne. Nors ji beveik dvigubai didesnė už Paukščių Taką, galaktika turi tokias pačias aiškiai apibrėžtas spiralines atšakas ir ištęstą centrinę sritį. Atšakose yra daug sričių, kur vyksta žvaigždžių formavimasis. Šiuose aktyviuose regionuose vandenilio dujų skleidžiamas spindesys nuotraukoje yra raudonos spalvos.

Įdomu ir tai, jog šios galaktikos kaimynystėje skrieja nedidelė galaktikos palydovė (matoma atvaizdo dešinėje pusėje, apačioje), kuri atitinka mūsų galaktikos kaimyną – Magelano debesis.

„Jei turėtume technologijų, kuriomis galėtume pakilti virš Paukščių Tako ir pažvelgti į jį iš tarpgalaktinių tolių, matytume labai panašų vaizdą, – tvirtinama ESO pranešime spaudai. – Spiralinės vijos, besisukančios apie ištįsusį branduolį ir sudarančios įspūdingą, didžiulį kosminių dujų ir dulkių diską.“

Ši fotogeniškoji Visatos gražuolė yra viena didžiausių ir arčiausiai Saulės sistemos esančių spiralinių galaktikų. Jos šviesis prilygtų 60 mlrd. saulių. Ūkanotą NGC 6744 švytėjimą galima pamatyti ir pro nedidelį teleskopą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)