Fukušimos elektrinės radiacija pasiekė artimiausios jūros gyvūniją  (1)

Aplinkosaugos grupė „Greenpeace“ teigia ištyrusi daugiau kaip už 20 kilometrų nuo pažeistos Japonijos Fukušimos elektrinės esančią jūrų gyvūniją ir aptikusi didesnius nei leistini radiacijos kiekius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Organizacija, atlikusi tyrimus krante ir atviroje jūroje, sukritikavo Japonijos valdžios atstovus dėl „besitęsiančio neadekvataus atsako į Fukušimos branduolinę krizę“, kilusią po kovo 11 dienos žemės drebėjimo ir cunamio.

„Greenpeace“ teigia nustačiusi, kad jūros dumblių radiacijos lygis nustatytas ribas viršija 50 kartų, o tai, anot jos, „kelia rimtą susirūpinimą dėl ilgalaikės užteršto jūros vandens grėsmės žmonėms ir aplinkai“.

Anot organizacijos, tyrimai, kuriuos nepriklausomai patvirtino Prancūzijos ir Belgijos laboratorijos, parodė didesnius už leistinus radioaktyvių jodo (131I) ir cezio (137Cs) izotopų kiekius keleto rūšių žuvyse ir kiautuotuose vėžiagyviuose.

„Mūsų duomenys rodo, kad didžiuliai teršalų kiekiai ir toliau plinta dideliais atstumais nuo Fukušimos atominės elektrinės“, – spaudos konferencijoje kalbėjo „Greenpeace“ radiacijos ekspertas Janas Vande'as Putte'as.

Japonija tvirtina, kad vandenyno srovės ir bangos sparčiai atskiedžia iš atominės elektrinės į vandenį patenkančius teršalus, o Fukušimos prefektūros atstovai ketvirtadienį patikino, kad šiuo metu tuose vandenyse jokia žvejyba nevyksta.

„Mes nustatėme savo ribojimus, mat saugumo testai dar neatlikti. Sprendimą priimsime patvirtinę tyrimų rezultatus, kurie bus vykdomi netrukus“, – teigė Fukušimos pareigūnas. Jis pridūrė: „Žmonės dabar nesivargina žvejoti. Jei pagauni žuvį ar kitų jūros gėrybių vandenyse netoli elektrinės, jų neparduosi.“

Japonijos žvejybos agentūra ir kaimyninės prefektūros tiria jūrų produkciją, o vyriausybė uždraudė žvejams gaudyti tam tikrų rūšių žuvis, kuriose aptikti didesni radiacijos lygiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)