Sakalai slapta yra jūrų paukščiai  (1)

Didžiausi pasaulyje sakalai – greitieji, naguoti medžiokliniai sakalai – slapta yra jūrų paukščiai, atskleidė mokslininkai. Toli Arktyje medžiokliniai sakalai žiemoja jūroje, ilgus laikotarpius gyvendami ir medžiodami ant ledų sangrūdų, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pirmas kartas, kai bet kokia sakalų rūšis rasta nuolat gyvenanti jūrose. Medžiokliniai sakalai ilsisi ant ledo ir medžioja kitus jūrų paukščius, pavyzdžiui, žuvėdras. „Buvau labai nustebintas tokio atradimo“, – teigė stebėjimus atlikęs ornitologas Kurtas Burnhamas. – „Šie paukščiai juda ne tarp žemės masių, bet naudojasi plūduriuojančiais ledais ar jų sangrūdomis kaip savo žiemos buveine ilgam laikui.“ „Anksčiau visi sakalai buvo laikomi sausumos paukščiais“, – pabrėžė jis.

K. Burnhamas, dirbantis Tolimosios Arkties institute JAV ir Oxfordo universitete Didžiojoje Britanijoje, su kolega Ianu Newtonu iš Ekologijos ir hidrologijos centro Oxforde per savo tyrimą radijo siųstuvais pažymėjo 48 medžioklinius sakalus.

Tai leido stebėti judėjimą paukščių, gyvenančių trijose Grenlandijos srityse. Atskirų paukščių įpročiai buvo labai skirtingi. Vakarų pakrantėje gyvenę sakalai žiemojo nuo 400 iki 6,6 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorijoje. Tuo metu rytinės pakrantės paukščiams ši teritorija siekė nuo 27 iki 64 tūkst. kvadratinių kilometrų. Kai kurie iš jų neturėjo akivaizdžiai ribotų teritorijų ir nuolat keliavo, jūroje praleisdami iki 40 dienų iš eilės. Viena jauna patelė per 200 dienų nukeliavo 4,5 tūkst. kilometrų, daugiau nei pusę laiko praleisdama vandenyne tarp Grenlandijos ir Islandijos.

„Medžiokliniai sakalai matyti tupintys ant ledkalnių ir skrendantys virš vandenyno, tačiau visuomet buvo manoma, kad jie ten – tik trumpai medžioklei, o paskui parskrenda į sausumą“, – paaiškino K. Burnhamas. „Mes parodome, kad medžiokliniai sakalai ant ledų iš tiesų praleidžia daug laiko ir ledas yra svarbi, iki šiol nežinota jų gyvenamoji aplinka“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)