Iranas ketina į kosmosą siųsti beždžionę  (2)

Iranas ketina vasarą į kosmosą pasiųsti gyvą beždžionę, teigia aukštas šalies kosmoso pareigūnas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasarį prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pristatė kosminę kapsulę, skirtą beždžionės kelionei į kosmosą, bei keturis naujus šalies sukurtus palydovus, kuriuos tikimasi paleisti iki 2012 metų kovo.

„Kavoshgar-5“ raketa su 285 kilogramų kapsule, kurioje bus beždžionė, bus paleista mordado mėnesį (nuo liepos 23 iki rugpjūčio 23 dienos), į 120 kilometrų aukštį“, – teigė Irano kosmoso organizacijos vadovas Hamidas Fazeli.

H. Fazeli gyvūno skrydį į kosmosą pavadino pirmu dideliu žingsniu siekiant ten nuskraidinti žmogų. Tą Teheranas ketina padaryti 2020 metais, praneša telegraph.co.uk. 2010 metais raketa „Kavoshgar-3“ Iranas į kosmosą skraidino smulkius gyvūnus – žiurkę, vėžlius ir kirminus.

H. Fazeli taip pat paskelbė apie planus spalį paleisti „Fajr“ žvalgybinį palydovą, veiksiantį pusantrų metų. Jis bus iškeltas į 400 kilometrų aukštį.

Praėjusią savaitę Iranas sėkmingai į orbitą išvedė palydovą „Rassad-1“. 15 kartų per parą aplink Žemę apskriejantis palydovas fotografuos planetą ir teiks nuotraukas, praneša žiniasklaida. Palydovą sukūrė Maleko Ashtaro universiteto mokslininkai.

Iranas pristatė ambicingą kosminę programą, keliančią nerimą Vakarams. Vakarų šalys baiminasi, kad Irano kosminė programa gali būti susijusi su balistinių raketų, galinčių nešti branduolines galvutes, pajėgumų vystymu. Tačiau Teheranas pakartotinai neigia, kad jo branduolinės ir mokslinės programos dangsto karines ambicijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)