Žmonės gebėtų (gebėjo) regėti magnetinio lauko linijas?  (0)

Kad ir kaip sudėtinga tai būtų įsivaizduoti, žmonės galbūt pasižymi (arba kadaise pasižymėjo) prigimtiniu gebėjimu regėti Žemės magnetinį lauką, nes Homo sapiens akių audiniuose yra tai daryti įgalinančių baltyminių struktūrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinia, geomagnetinius reiškinius pojūčiais registruoti geba nemaža gyvūnijos dalis. Magnetinio lauko pojūtis sudaro galimybes gyvūnams (pavyzdžiui, migruojantiems paukščiams ar vandenyno gyventojams) orientuotis, o plėšriesiems – sumedžioti savo aukas. Baltymas kriptochromas dažnao aptinkamas augalų ir gyvūnų rūšių atstovų organizmuose. Šis baltymas susijęs su floros ir faunos cirkadiniais ritmais. Pastarojo meto tyrimų rezultatai rodo, jog kriptochromas šviesą paverčia geomagnetinio orientavimosi įrankiu.

Elektronai kriptochromo molekulėse yra išsidėstę painiomis struktūromis, tačiau Žemės magnetinis laukas gali sukelti vieno iš tų elektronų vibravimą. Kaip atsakas į jį, molekulėje prasideda tam tikra cheminė reakcija, ir toks virpančio elektrono „elgesys“ sudaro sąlygas paukščiams spalvotai regėti magnetinį lauką. Taip magnetinio lauko regėjimo fenomenas aiškinamas prieš gerus metus suformuluotoje teorijoje.

Tačiau, kaip mokslininkai ir numanė, kriptochromas, kurio yra ir žmogaus organizme, orientuotis mums lyg ir nepadeda. Tad, norėdami susirasti šiaurės kryptį, neturime kito pasirinkimo, kaip tik vadovautis dangaus objektais, išskirtinėmis kraštovaizdžio detalėmis ar navigacine įranga.

Tiesa, naujausio tyrimo duomenys leidžia manyti, jog minėtasis baltymas savo ypatybę, įgalinančią per pojūčius fiksuoti geomagnetizmą, aktyvizuoti galėtų akies tinklainėje. Masačiusetso universiteto neurologai žmogaus organizme esančio kriptochromo 2 mėginius implantavo į tokio baltymo neturinčių vaisinių muselių organizmus. Paaiškėjo, jog šitaip „patobulintos“ drozofilos įgijo magnetinį pojūtį ir pradėjo orientuotis pagal magnetinį lauką.

Žinoma, mūsų organizmuose kripotchromas tokiu poveikiu tikriausiai nebepasižymi. Tą byloja pranešimų apie žmogaus gebėjimą orientuotis vien pagal magnetinio lauko linijas stoka. Greičiausiai šis baltymas mūsų kūnuose susijęs su cirkadinių ritmų reguliavimu. Tačiau neatmetama galimybė, jog kadaise mūsų protėviai buvo apdovanoti geomagnetiniu pojūčiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)