Astronomai atrado itin keistą planetų sistemą  (4)

D. Britanijos ir Pietų Afrikos Respublikos astronomų grupė paskelbė savo stebėjimų duomenis apie retos ir keistos planetų sistemos egzistavimą. Jie teigia turintys įrodymų apie dvi milžiniškas planetas, skriejančias aplink dvinarę žvaigždę – dvi viena apie kitą besisukančias žvaigždes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei šių stebėjimų rezultatus patvirtins tolimesni tyrimai, dvinarė žvaigždžių sistema UZ For, esanti Krosnies žvaigždyne, bus pripažinta pačia keisčiausia mokslui žinoma sistema, skelbia „Physorg.com“.

UZ For sistema susideda iš dviejų žvaigždžių – baltosios nykštukės ir raudonosios nykštukės. Abi jos yra mažesnės už mūsų Saulę ir skrieja taip arti viena kitos, kad pilnas apsisukimas trunka vos kelias valandas. Pasak astronomų, ši dvinarė žvaigždė laisvai tilptų Saulėje. Dėl specifinės padėties Žemės atžvilgiu abi šios žvaigždės besisukdamos visiškai užstoja viena kitą, o tokia jų erdvinė padėtis suteikia galimybę astronomams išsamiai tirti jų savybes, sakoma pranešime.

UZ For tiriantys astronomai pastebėjo, kad šių žvaigždžių užtemimai nėra preciziškai tikslūs laiko atžvilgiu, kartais jie prasideda šiek tiek per anksti arba šiek tiek per vėlai. Nustatę šiuos skirtumus mokslininkai priėjo išvadą, kad paklaida susidaro dėl dviejų iš Žemės nematomų milžiniškų dujinių planetų, besisukančių aplink UZ For, gravitacinio poveikio. Skaičiavimai parodė, kad abiejų planetų masė turi bent 8 ir 6 kartus viršyti Jupiterio masę, o apie dvinarę žvaigždę jos apsisuka atitinkamai per 5 ir 15 žemiškų metų. Kadangi UZ For planetų sistema yra labai toli nuo Žemės, tiesiogiai šių planetų pamatyti neįmanoma.

Bet keistenybės tuo nesibaigia. Kadangi abi žvaigždės yra labai arti viena kitos, masyvesnės ir kompaktiškesnės baltosios nykštukės gravitacija „vagia“ medžiagą iš raudonosios nykštukės paviršiaus. Taip susidaro nuolatinis traukiamos medžiagos srautas. Jam susidūrus su baltosios nykštukės paviršiumi srautas įkaista iki kelių milijonų kelvinų, ir visa planetų sistema yra tvindoma nepaprastai didelės galios Rentgeno spinduliuote.

Spaudai parengtą straipsnį su šios mokslininkų grupės tyrimo rezultatais galima perskaityti šiame tinklalapyje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)