Ar atrasta nauja dalelė, aiškinsis ekspertų komisija  (0)

Didžiausios JAV dalelių fizikos laboratorijos vadovas sudarė ekspertų komisiją, turinčią nustatyti, atrado mokslininkai naują subatominę dalelę, ar ne. Toks atradimas, apie kurį ekspertai užsiminė balandį, būtų didžiausias proveržis, kokio fizikoje nebūta jau senokai. Tačiau su dalelių greitintuvu „Tevatron“ atskirai dirbančios mokslininkų grupės dėl to nesutaria.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tevatron“ yra amerikietiškas Europoje veikiančio Didžiojo hadronų greitintuvo konkurentas. Amerikietiškasis įrenginys priklauso Fermi nacionalinei greitintuvo laboratorijai („Fermilab“) Batavijoje, Ilinojuje.

„Tevatron“ vykdomų dalelių susidūrimų duomenis analizuoja du atskiri daugiafunkciniai detektoriai (atitinkamai – dvi atskiros tyrėjų grupės) – „DZero“ ir CDF. Kiekviena jų gali tam tikru būdu patikrinti kito mokslininkų kolektyvo atradimus.

Fermi laboratorijos vadovo Piero Oddone`o sudarytos komisijos tikslas – įvertinti neatitikimus tarp CDF ir „DZero“ grupėse dirbančių mokslininkų rezultatų. Komisijos nariai „lygins užrašus“, bandydami nustatyti, kodėl signalą pastebėjo CDF komandos nariai, tačiau „DZero“ fizikai jo nematė.

„DZero“ nepatvirtino mūsų rezultatų, tačiau neaišku, ar jie juos atmes. Taigi turime dirbti toliau ir tyrinėti daugiau duomenų“, – „BBC News“ sakė CDF komandos atstovas Giovanni Punzi. Anot jo, „gana tikėtina, kad CDF ir „DZero“ analizės rezultatų skirtumai nėra tokie dideli, kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio“.

CDF komanda analizavo duomenis, gautus vykdant protonų ir jų atitikmenų iš antimedžiagos – antiprotonų – susidūrimus. Šių susidūrimų metu sukuriamos dalelės, vadinamos W bozonais, ir pora kitų dalelių „srautų“.

Būtent šiuose srautuose aptiktas netikėtas duomenų „netolygumas“, potencialiai bylojantis apie dalelę, kurios egzistavimo visuotinai priimtina dalelių fizikos teorija, vadinama Standartiniu modeliu, nenumato. Jei CDF komandos rezultatai būtų patvirtinti, tai reikštų radikalius pokyčius fizikoje.

Tačiau praėjusią savaitę nepriklausomą duomenų analizę atlikusi „DZero“ komanda paskelbė nesugebėjusi rasti nieko, kas pagrįstų tokius stebėjimus.

„Tikimybė, kad CDf efektas yra iš tiesų nauja fizika, yra labai maža“, – komentavo „DZero“ atstovas Stefanas Soldneris-Remboldas. Jis „BBC News“ teigė, kad netolygumą duomenyse galėjo sukelti procedūra, naudojama stiprių sąveikų „fonui“, atsirandančiam vykdant dalelių susidūrimus, pašalinti. Tačiau jis pridūrė: „Mes atviri ir kitiems galimiems paaiškinimams.“

Komisijos darbe kaip CDF ir „DZero“ komandų atstovai dalyvaus ir G. Punzi bei S. Soldneris-Remboldas. Į ją taip pat paskirti „Fermilab“ teoretikai Estia Eichtenas bei Keith Ellis. Komitetui nenurodyta, iki kada jis turi pateikti savo išvadas, tačiau vienas šaltinis teigia, kad jų neteks ilgai laukti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)