Populiariausių žmogaus sukurtų kalbų dešimtukas (Video)  (9)

Nors sukurti visiškai naują kalbą gali atrodyti keistas užsiėmimas, tačiau kai kurie žmonės tuo užsiima dėl daugybės priežasčių. Dirbtinės kalbos kuriamos mokslo, kultūros ar meno tikslais. Siūlome susipažinti su geriausiais dirbtinių kalbų pavyzdžiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. Solresol kalba
Kalbą sukūrė Francois Sudre, pirmoje XIX a. pusėje. Tai yra suplanuota ir palengvinta kalba, sukurta patogesnei komunikacijai tarp užsieniečių. Solresol kalba buvo pirmoji pripažinimo sulaukusi dirbtinė kalba. Tačiau šios kalbos unikalumas slypi tame, kad ji sukurta iš septynių dvigarsių – muzikos natų pavadinimų. Žodžius tokia kalba galima užrašyti penklinėje ir komunikuoti ja dainuojant. Taip pat buvo galima dvigarsius išreikšti spalvomis, kas padėtų tekstą suprasti beraščiams. Tačiau iš tiesų ši kalba taip ir neišpopuliarėjo, nors pasaulyje jos gerbėjų dar esama.

9. Quenya kalba
Tai viena iš daugybės kalbų, kuri buvo naudojama J. R. R. Tolkieno „Žiedų valdovo“ trilogijoje. Tai labiausiai išvystyta rašytojo kalba. J. R. R. Tolkienas teigia, kad ši kalba turėjo būti pati gražiausia kalba, kokią tik galima įsivaizduoti. Garsai ir gramatika buvo pasiskolinti daugiausia iš egzistuojančių kalbų, kurios autoriui atrodė gražiausios: suomių, lotynų ir graikų.

8. Toki Pona kalba
Pagal Sapir-Whorf hipotezę, žmogaus mintys ir pasaulio suvokimas gali būti formuojamas pagal tai, kokią kalbą žmogus naudoja. Toki Pona kalba yra sukurta bandant pritaikyti šią teoriją žmonijai, ekstremaliai palengvinant naudojamą kalbą. Ši kalba turi tik 123 žodžius, kurie gali būti jungiami sudėtingesniems žodžių junginiams sudaryti. Pavyzdžiui, „laimingas“ Toki Pona kalba būtų „jaustis gerai“, „alkoholis“ – „išprotėjęs vanduo“, „geologija“ – „žemės žinojimas“.

7. Lingua Ignota
Tai pirmoji žmonijai žinoma dirbtinė kalba, sukurta vokiečių vienuolių dvyliktame amžiuje. Kalbos pavadinimas reiškia „nežinomas liežuvis“. Manoma, kad kalba slapta buvo naudota jos išradėjai Hildegard susikalbėti vienuolyne su kolegėmis, tačiau tai nėra patvirtinta versija apie kalbos atsiradimo priežastį. Moteris paliko apie 1000 sukurtų žodžių, iš kurių daugiausia – religinių ir medicininių terminų.
6. Laadan kalba
Lingvistikos profesorė Suzette Haden pabandė ištestuoti Sapir-Whorf teoriją dar kartą. Ji sukūrė sistemą, kurioje galima išreikšti žodžius tik naudojant angliškus žodžius, kuriuos galima paversti į kūno kalbą ar balso toną.
5. Newspeak kalba
Šią kalbą sukūrė George Orwell novelėje „1984“. Totalitarinis režimas knygoje siekė įvesti kalbą, kuri palaipsniui pakeistų vartojamą anglų kalbą. Kalbos tikslas buvo apriboti gyventojų laisvę. Pavyzdžiui, kalboje nebuvo žodžio „laisvas“ ir „laisvė“. Vietoj to, kad kurtų naujus žodžius, knygoje aprašyta valdžia planavo naikinti žodžius.
4. Enochian kalba
Ši kalba buvo sukurta šešioliktame amžiuje, astrologo John Dee ir ateities spėliotojo Edward Kelley knygose. Dee teigė, kad tai kalba, kurią naudoja Dievas. Jo teigimu iš šios kalbos išsivystė biblinė hebrajų kalba. Kalbos kūrėjai teigė, kad šios kalbos juos išmokė angelai. Skeptiškai šią kalbą vertinantieji teigia, kad ji turi daugiau bendros gramatikos su anglų kalba nei su hebrajų.
3. E-Prime kalba
Ši dirbtinė kalba buvo sukurta filosofijos tikslais. Kalboje uždrausta bet kokia forma naudoti anglišką žodį „būti“ („to be“). Kalbos kūrėjas Alfred Korzybsi siekė, kad 1933 metais aprašyta kalba padėtų aštriau mąstyti ir lavintų kritinį mąstymą. Pavyzdžiui, kalbant šia kalba negalima sakyti „Tu esi neteisus“, reikėtų – „Aš su tavimi nesutinku“. Tokiu būdu klausytojams yra lengviau atskirti faktą nuo nuomonės. Dar ir dabar žmonės naudoja šią kalbą, bet tik tam, kad padidintų teksto aiškumą.
2. Esperanto kalba
Apie šią kalbą tikriausiai žinome daugiausiai, nes ji sukurta Lietuvoje gyvenusio Ludoviko Zamenhofo. Pasaulyje yra maždaug du milijonai žmonių, kalbančių šia kalba. Kūrėjo tikslas buvo sukurti kalbą, kuri būtų lengva ir politiškai neutrali. Esperanto kalba ypač išpopuliarėjo po Pirmojo pasaulinio karo.

1. Klingon kalba
Nors Esperanto kalba sulaukė daugiausia pasekėjų, Klingon kalba tikriausiai yra labiausiai pasaulyje žinoma kaip dirbtinai sukurta kalba. Kalba buvo sukurta ir skamba „Star Trek“ ateivių lūpose. Kalba buvo sukurta kalbininko, kuris kalbai pridėjo daugybę taisyklių ir garsų, nebūdingų žmonių kalbai. Kalba būtų sunku išmokti ir vartoti, nes joje nėra daugybės reikalingų žodžių, pavyzdžiui, „labas“. Nepaisant žodžių trūkumo, pasaulyje yra keletas žmonių, kurie galėtų komunikuoti Klingon kalba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Ugnė Karaliūnaitė
(3)
(0)
(2)

Komentarai (9)