Europai vėl gresia Mažasis ledynmetis, perspėja mokslininkai  (13)

Trijų skirtingų tyrimų rezultatai liudija, kad per artimiausius 10 metų Saulės aktyvumas turėtų sumažėti, o dėl to Europoje vėl gali prasidėti Mažasis ledynmetis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano, kad D. Britanijos ir Europos artimiausiais metais laukia šaltos žiemos, o po kelių dešimtmečių net gali prasidėti Mažasis ledynmetis – su žemu Saulės aktyvumu siejamas vidutinės temperatūros sumažėjimas, lemiantis laikiną klimato atšalimą visame žemyne, skelbia „Dailymail.co.uk“.

Rydingo universiteto (D. Britanija) profesoriaus Mike'o Lockwoodo teigimu, vidutinė temperatūra dėl sumažėjusio Saulės aktyvumo D. Britanijoje gali nukristi iki 2 laipsnių. „Ramesnės“ Saulės laikotarpiai lėmė tam tikrų atmosferos sąlygų, dėl kurių atsirasdavo šilto oro iš Atlanto vandenyno blokavimo efektas, formavimąsi. Kadangi šiltesnis oras iš vandenyno nepasiekdavo Europos, žiemos mūsų žemyne tapdavo atšiauresnės.

Pernai profesoriaus Mike'o Lockwoodo vadovaujama mokslininkų grupė nustatė, kad sumažėjęs dėmių Saulėje skaičius tiesiogiai susijęs su atmosferos sąlygų pokyčiais, darančiais įtaką virš Europos tekančiai atmosferos sraujymei – labai stipriam oro srautui aukštutinėje troposferos dalyje. Dėl to paprastai švelnūs vėjai iš vakarų pakeičia kryptį, atverdami kelią į Europą šalto ir sauso oro masėms.

Tyrimo duomenys remiasi Saulės aktyvumo per pastaruosius 9300 metų duomenimis, sakoma pranešime. Profesoriaus M. Lockwoodo ir jo kolegų tyrimo, kurį paskelbė Fizikos institutas (IoP) Londone, išvadose sakoma, kad egzistuoja 1:10 tikimybė, jog per artimiausius 50 metų Saulės aktyvumas sumažės iki tokio lygio, kuris buvo stebimas 1645 – 1715 metais. Dėl nepaprastai atšiaurių žiemų ir šaltų vasarų šis laikotarpis Europoje buvo pramintas Mažuoju ledynmečiu. Jam užėjus ledas žiemą sukaustydavo visą Baltijos jūrą, Londone užšaldavo Temzė, sakoma pranešime.

Astronomai šį laikotarpį vadina Maunderio minimumu, nes jo metu Saulėje išvis nebuvo dėmių arba jos buvo stebimos nepaprastai retai. Pasak leidinio, profesoriaus M. Lockwoodo tyrimo išvados leidžia manyti, kad vidutinė oro temperatūra D. Britanijoje žiemą gali nukristi žemiau 2,5 laipsnių pagal Celsijų, kai tuo tarpu vidutinė daugiametė šiuo metu siekia 5 laipsnius.

Birželio mėnesį užbaigti tris skirtingi tyrimai priėjo tą pačią išvadą: per artimiausius 10 metų Saulės aktyvumas turėtų sumažėti. Pasak mokslininkų, kitas Saulės aktyvumo padidėjimas naujajame 11 metų Saulės cikle nebus toks stiprus, kaip ankstesni, be to, jo išvis gali nebūti. Šių tyrimų išvados buvo pristatytos JAV Astronomų draugijos Saulės fizikos skyriaus susirinkime.

Mokslininkai mano, kad pasaulinis atšilimas po 2020 m. gali susilpnėti, nes dėmės Saulėje gali pranykti keleriems metams, o gal net keliems dešimtmečiams, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (13)