„Trijų metrų spraga“ dinozaurų išnykimo teorijoje turi naują argumentą  (0)

Jau 30 metų paleontologai nesutaria, dėl kokių priežasčių prieš 65 mln. metų Žemėje išnyko stambiausi to meto gyvūnai – dinozaurai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Populiariausia hipotezė teigia, kad dabartiniame Jukatano pusiasalyje Meksikoje nukrito asteroidas arba kometa, sukeldamas didžiulius gaisrus. Milijardai tonų vėjo nešiojamų pelenų ir dulkių užstojo Saulės šviesą ir sukėlė „atominę žiemą“, atvėsinusią planetą ir sunaikinusią augmeniją, nuo kurios dinozaurai tiesiogiai ar netiesiogiai priklausė.

Po daugiau kaip 150 mln. metų trukusio dinozaurų valdymo planetą paveldėjo mažesni gyviai, sugebantys išgyventi atšiauresnėmis sąlygomis, – žinduoliai ir skraidantys dinozaurų giminaičiai paukščiai.

Nors ši hipotezė pagrindžiama įvairiais paleontologiniais radiniais, išlieka dar namažai neatsakytų klausimų, tad tuo pačiu yra erdvės ir kitokioms nuomonėms. Tiesa, oponentai neginčija Kreidos-terciaro periodo susidūrimo įrodymų, tačiau tvirtina, kad dinozaurai išnyko dar gerokai prieš kosminę katastrofą.

Jų argumentas – storas nuosėdų sluoksnis dviejose JAV valstijose – rytinėje Montanoje ir vakarinėje Šiaurės Dakotoje, vadinamas tikru dinozaurų fosilijų lobynu. Trijų metrų sluoksnyje, susidariusiame prieš Kreidos-terciaro ribą, nėra dinozaurų fosilijų, tvirtina jie. Tai, anot jų, reiškia, kad dinozaurai pamažu išnyko dar gerokai prieš susidūrimą, greičiausiai dėl kintančio klimato ar jūros lygio.

Šis klausimas paleontologų diskusijose pavadintas „trijų metrų spraga“.

Tačiau Britanijos karališkosios draugijos žurnale „Biology Letters“ savo straipsnį paskelbę mokslininkai teigia radę tvirtų įrodymų, duodančių atkirtį kritikams. Jeilio universiteto mokslininko Tylerio Lysono vadovaujama mokslininkų komanda aptiko 45 centimetrų rudą ceratopso dinozauro ragą, buvusį vos 13 centimetrų žemiau ribos, kur prasideda Kreidos-terciaro nuosėdos.

„Šis atradimas parodo, kad Kreidos „trijų metrų spraga“ neegzistuoja ir yra nesuderinamas su hipoteze, kad neskraidantys dinozaurai išnyko prieš susidūrimą“, – teigiama tyrime.

Tačiau T. Lysonas vis dėlto pripažįsta, jog tokie radiniai yra labai reti, o 125 centimetrų gylio sluoksnyje, susidariusiame po susidūrimo iš vis nėra jokių fosilijų liekanų. Tarsi dinozaurų spartus nykimas būtų prasidėjęs prieš asteroido smūgį, kuris tiesiog padėjo galutinį tašką. Tad mokslininkas ragina dirbti toliau ir ieškoti naujų įrodymų, padėsiančių suprasti buvusius įvykius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)