Iš kur Žemėje atsirado vanduo?  (6)

Tiksli mūsų planetos vandens, dengiančio apie 70 proc. Žemės paviršiaus, kilmė mokslininkams vis dar yra paslaptis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma tyrėjų mano, kad jis neatsirado tuo metu, kai susiformavo Žemė, o netrukus po to jį atgabeno su planeta susidūrę kosminiai kūnai, atkeliavę iš Saulės sistemos gilumos, rašo Lifeslittlemysteries.com.

Tyrėjai spėja, kad bet kokius vandens telkinius, planetos paviršiuje susidariusius jai formuojantis prieš 4,5 mlrd. metų, būtų greičiausiai išgarinusi jauna, karšta Saulė. Tai reiškia, kad vanduo čia tikriausiai atkeliavo iš kažkur kitur. Vidinės planetos (Marsas, Merkurijus, Venera) taip pat buvo per karštos, kad jose Saulės sistemos formavimosi metu būtų vandens, tad vanduo pas mus atkeliavo ir ne iš jų. Kita vertus, išoriniai planetiniai kūnai, tokie kaip Jupiterio palydovai ir kometos, buvo pakankamai toli nuo Saulės, kad juose liktų ledo.

Per laikotarpį prieš maždaug 4 mlrd. metų, vadinamą vėlyvuoju kosminiu bombardavimu, Žemę ir vidines planetas atakavo masyvūs, greičiausiai iš išorinės Saulės sistemos atkeliavę objektai. Tikėtina, kad šie objektai buvo pilni vandens, tad per šiuos susidūrimus jis atkeliavo į Žemę, sudarydamas didžiulius telkinius.

Kokie kosminiai objektai vandenį atgabeno? Ilgą laiką astronomai manė, kad to kaltininkės – kometos, objektai iš ledo ir uolienų, ilgomis garuojančio ledo uodegomis, aplink Saulę skriejantys ištįsusiomis orbitomis. Vis dėlto, nuotoliniai nuo kelių didžiausių kometų (Halio, Haykutake, Hale-Boppo) išgaruojančio vandens matavimai parodė, kad jų ledas sudarytas iš kitokio tipo vandens (jame yra sunkesni vandenilio izotopai), nei esantis Žemėje, o tai leidžia manyti, kad šios kometos nebuvo mūsų planetos vandens šaltinis.

Iš sąrašo išbraukus didžiąsias kometas, astronomai ėmė svarstyti, ar užuominos apie mūsų vandens kilmę negali slypėti asteroidų žiede. Ši sritis, sudaryta iš šimtų tūkstančių asteroidų, skriejančių tarp vidinių ir išorinių planetų, kaip manyta, yra per arti Saulės, kad ten būtų vandens, bet astronomai neseniai asteroide 24 Themis rado pirmuosius ledo pėdsakus.

Šis atradimas leidžia manyti, kad asteroidų žiede gali būti gerokai daugiau ledo nei manyta iš pradžių. Tad gali būti, kad vanduo į Žemę atkeliavo iš ten. Į asteroidus pasiųsti zondai, pavyzdžiui, erdvėlaivis „Dawn“, artimiausiais metais pateiks daugiau duomenų apie jų paslaptingą ledą ir galbūt leis geriau suprasti vandens Žemėje kilmę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(12)
(4)
(7)

Komentarai (6)