Realiu laiku užfiksuota kometos mirtis Saulėje (Video)  (10)

Šį mėnesį kosminis Saulės stebėjimo zondas specialia įranga realiu laiku užfiksavo kometos, nugrimzdusios Saulėje, mirtį, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kometa pasitiko žūtį, kai liepos 6 dieną, skriedama pro Saulę, į ją rėžėsi ir išnyko amžiams. Skelbiama, kad paskutines kometos akimirkas užfiksavo NASA saulės dinamikos observatorijos palydovas, skriejantis aplink Žemę ir tyrinėjantis Saulę.

Vienas iš palydovo didelės skiriamosios gebos įrašymo įrenginių „užfiksavo į Saulę skriejančią kometą, o per 15 vėlesnių minučių (2011 metų liepos 6 dieną) kometa subyrėjo, nieko panašaus anksčiau nebuvo užfiksuota“, – teigia specialistai.

Ir anksčiau buvo pavykę pastebėti netoli Saulės skriejančių kometų, tačiau praėjusią savaitę užfiksuotas objektas – pirmasis toks, užfiksuotas realiu laiku, skelbia SPACE.com.

„Atsižvelgiant į didžiulį karštį ir radiaciją, kometa tiesiog išgaravo“, – teigia vienas SDO darbuotojų.

Išnykusi kometa buvo viena iš tų, kurias astronomai įvardija kaip Saulę kliudančias, nes jos praskrieja labai arti Saulės. Kometos mirtį pastebėjo ir nufilmavo NASA bei Europos kosmoso agentūrai priklausantis Saulės ir heliosferos observatorijos (SOHO) zondas.

„Tai buvo viena iš ryškiausių kada nors pastebėtų taip arti Saulės praskriejusių kometų, jai galėtų prilygti nebent 1996 metų Kalėdų kometa“, – teigia SOHO projektų ekspertas Bernhardas Fleckas.

SOHO ekspertai teigia, jog dėl kometos orbitos kampo, ji pralėkė taip arti Saulės, kad užsidegė nuo virš Saulės paviršiaus esančių itin karštų dalelių. Saulę kliudančių kometų pasitaiko gana dažnai, jos dar vadinamos Kreutzo kometomis. Tokį pavadinimą jos įgijo XIX amžiaus astronomo Heinricho Kreutzo garbei, kuris pirmasis įrodė, kad visos šios kometos yra susijusios.

Astronomai daro prielaidą, kad visos Kreutzo kometos yra vienos milžiniškos kometos, suirusios prieš kelis šimtus metų, liekanos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: