Sosnovskio barščiai: Lietuvą okupuojančios invazinės rūšies pavojai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Cigaras 2011-07-17 11:16
Augalas - tikras bolševikas.
blizzard 2011-07-17 11:21
Jo šitie sukelia nemalones alergijas ir juos gana sunku išnaikint...
zamolskis 2011-07-17 11:23
atradejo gimine matyt sirgo susna.
DJ_LFS 2011-07-17 12:05
o cia geras budas atkersyti blogam kaimynui
kionig 2011-07-17 12:35
Kai teko pabūt ligoninėj, tai mačiau ką tie barščiai gali padaryti. Žiaurus augalas, net pjaustant ir stiebus ir be apsaugos priemonių galima gauti gana stiprų cheminį nudegimą, kaip ir rašė straipsnyje. Tai va, kas pjausit naudokit visas galimas apsaugos priemones, nes kitaip vizitas pas gydytoja gali būti garantuotas.
mobilunkas 2011-07-17 13:17
sosnovskio barstis tiesiog parodo kad esam apsileide, ir nieko daugiau. Kad nebutu jo tereikia VISUS nenaudojamus sklypus apzeldint misku, o naudojamus tiesiog naudot, ir nebus to barscio- nes nebebus jam tinkamos gyvenamosios aplinkos. o specialiai naikint barsti yra beprasmiska, o jei uz ismokas tai apsimoka pries tai uzset laukus barsciu- pinigai bus geresni nei uzsiimant zemdirbyste. ismokas butina naikint. beto jei auga barsciai nenaudojam uose laukuose tegu auga- juk vistiek tie laukai nenaudojami, tad ir ner ko list prie augalo kad nenudegintu- beto nudegina tik diena, tad jei koks kieme isdygs - saulei nusileidus nukirsk, sunaikink ir eik i dusa ilgam maudytis, na dar savaite nepakenktu saules pasisaugot profilaktiskai- ne tai kad nukirtau ir ta proga varau i pajuri, maljorka, egipta
immortallt 2011-07-17 14:03
Mobilunkai, uz paselius visiems eina ismoka ar taip, ar taip apie 130 euru. Toliau, sodinti ir po to pjauti tik del ismoku - vis tiek neapsimokes O del zemes naudojimo... Padaviau skelbima, kad perku zeme i visus Lietuvos vakarineje dalyje esancius rajoninius laikrascius, tai gavau tik pasiulymas pirkti mazus sklypus, tinkamus zemes ukiui uz 3000LT per ara... Trumpai tariant, nori ka nors daryti, tai dar kazkaip reikia susirasti zemes plota nenaudojama, tada atkasti savininka ir jam tiesiai sviesiai siulyt...
blizzard 2011-07-17 15:23
Aš irgi apie tas išmokas pagalvojau, bet nėra jos tokios didelės palyginus su darbu kurį įdėsi tą šūdą naikindamas.. su mechete praeit tą hektarą ir tai yra ką veikt ten mosikuojant, o jam tai praktiškai nekenkia. Kad suart 30 cm gylio tai su arkliu užsiknisi iki nežinau kada, o traktorius jau vėl reikia investicijos, kuro kainos, genda technika ir t.t. pesticidam pirkt vėl reikia pinigų, o kas po to toj žemėj augs kaip ją supurkši ten kelis kart tokiais stipriais pesticidais? po to kaip tas išmokas gaut, tave tikrins, negalvok kad nueisi pasakysi va hektarą suvariau duok litus, nuvažiuos patikrint, pažiūrės kur kokia 10 metrų plote jeigu nebuvo tų barščių ir žiūrėk jau tau nukirps nuo išmokos, ras ataugusių, sakys blogai padariai va atauga, negausi išmokos ir t.t. čia labai slidus reikalas reikalaujantis laiko daug darbo ir tolerancijos iš išmokų davėjų pusės, kurios turbūt negausi taip lengvai. man įdomu kodėl bandoma naikinti tokius augalus, na genocido prasme, visiškai išnaikinti neva jie ateiviai iš kitų kraštų ir t.t. juk ir taip vyksta natūrali selekcija tarp augalų ir vieni augalai keičia kitus per tam tikrą laiką, priklausomai nuo atmosferos sąlygų ir kitų faktorių. Aišku čia dirbtinai buvo jie atvešti, bet prisitaikė ir panašu kad puikiai progresuoja toliau. Beje užsiminta kad jie buvo atvežti dėl siluso gamybos, tai reiškia kad nėra visiškai beviltiškas augalas ir vis gi tam tikra prasme gali būti naudingas. Jeigu taip tai gal tada verta ir bulves išnaikint, juk šie augalai irgi buvo atvežti iš amerikos.. o kaip naikint tą velnią ar skatint jį naikint, nereikia premijų skirt, reikia padaryt prieinamą ir vertą ūkininko darbą. Dabar supirkimo kainos mažiausios praktiškai visko, importuoja viską iš užsienio ir t.t. sukeltų kainas kaip grūdų dabar ir iškart pagyvėtų ūkininkavimas, nebeliktų ir tų barščių tiek kiek dabar yra.. Bet kaip visada, kadangi ministerijų ir institucijų daug, tai niekas nesidomi bendru vaizdu, todėl atrodo kad viskas daroma atbulai, nors iš tikro stengiasi tiek viena tiek kita institucija dirbti, bet nesusikalba tarpusavyje...
immortallt 2011-07-17 15:57
Blizzard, ukinininkauti apsimoka, jei esi stambus ukininkas, o ne su keliais hektarais zaidi. Reikia ir moketi skaiciuotis is ko uzdirbsi, o is ko ne. O problema sakyciau tame, kad ant tu zemiu savininkai sedi ir jie net nesiruosia jos parduoti, nors ir nepriziuri. Ivesti NT mokesti - issiparduotu greitai. Augalas pats yra bevertis, nuodingas, isstumiantis vietinius augalus. Tai kuo tikriausia PIKTzole. Panasi situacija ir su veziais Lietuvoje. Yra 2 lietuviskos rusys veziu, kurie yra stambus, grazus ir mesos juose yra ir yra 2 amerikietiskos rusys, kurias kazkas uzveze... Amerikietiski smulkus, parazitiniai ir baigia isstumti lietuviskas rusis laukan...
Vytax 2011-07-17 16:03
Būtent. O kai atkapstai kokį nors miesčioną, apleisto žemės sklypiuko sąvinką, staiga jo žemė virsta stebuklinga. Visada jo žemėje geriau auga bulvės nei kur nors kitur, ar koks nors jo giminaitis ketina sugrįžti iš Anglijos ir tapti didžiuliu ūkininku tame sklypelyje. Aišku kai kuriuos vėliau pavyksta atvesti į protą, bet kitur taip ir lieka barščių ir Landsbergio vilnos plantacijos. O dėl pačių barščių tai taip, jie ne problema dirbamuose laukuose. Problemos kyla pakelėse, pamiškėse, kanaluose, aplink stulpus ir pan. Labiausiai tai trukdo atsakomybės nebuvimas. Kas iš to, jei aš prie savo laukų nušienauju vieną kanalo pusę, jei kitoje kaimynui priklausančioje pusėje auga niekad nenaikinamos dvimetrinės džiunglės. O efektyviausias naikinimas, tai tik šienavimas, per sezoną bent du kartus. Nupurškus jie vistiek iš sėklų atželia. O kanalo ar pakelės niekaip nesuarsi.
RiMuSaS 2011-07-17 16:55
Esu vaikysteje susidures su tuo augalu. Juos budavo smagu kapot, nes kamienai budavo dideli ir auksti. Bet, kad galima nusidegint nuo jo nezinojau ir nebuvau susidures su tuom. Bet kapodavau ir lauzydavau ju labai daug vaikysteje.
Arns 2011-07-17 17:01
tai gal maišai su paprastu barščiu? Anie užauga ne tokie aukšti ir stori, be to neturi pavojingų medžiagų, o šiaip labai panašūs Šiaip dabar nepamenu koks yra augalas, berods Kryme augantis, dėdė pasakojo jog jis purškia per lapus sultis ir degina odą, tačiau jei nudegei tu, tavo vaikai jau galės karstytis po tą medį, ir jiems nebus jokio poveikio. Gal kas žinot koks tai gali būt medis?
mobilunkas 2011-07-17 17:07
gal ten buvo nuodingoji nuokana- panasiai atrodo tik truputi mazesne, tokias ir as vaikystej lauzydavau http://lt.wikipedia.org/wiki/Nuodingoji_nuokana o siaip senovej kiekvienam darzely rutos augdavo - irgi baisiai fotosensibilizuojantis augalas ir nieko- nei mergeles raitužėlio belaukdamos darželį ravėdamos nenukentėdavo, nei bernužėlis ijojęs į rūtų darželi ir rūtų vainikėlį atėmęs nenukentėdavo Beto taip emigruojant zmonem, tai emigravusiuju vieta barsciai ir uzims, nieko nepadarysi- nebent NT mokestis barscius apmazins...
ddeividdas 2011-07-17 17:25
Vaikščiojau po pievas ir gavau kontaktą su barščiu. Saulėje būnant atsiranda guzeliai, panašūs į karpas, ir jei pilni vandens (skysčių ) būna. Kiek domėjausi, tai atsiranda alergija nuo jų dėl buvimo saulėje nuo UV. Jei saulėje nebūtume po kontakto su jais - nieko ir neatsitiktų. kai kurie ūkininkai šeria karves barščiais, jie joms nepavojingi, nes per kailį UV nepasiekia gyvulių odos, todėl alergija neįvyksta.
blizzard 2011-07-17 17:33
Tai va kas ten per taškeliai man ant rankų pasitaiko kartas nuo karto ten ne vanduo o kažkoks skystis ir jie po to pradingsta.. buvau net ligoninėj nuėjęs dėl to, tai pažiūrėjo pažiūrėjo, padarė alergijos testą, tepalų išrašė atrodo 3 skirtingas rūšis ir paleido, taip ir nesupratę nuo ko alergija, nes nerado testo metu nieko... Vienu žodžiu trūksta žodžių.. o dar kaip pasakai kad nieko nedarant pradingsta ir nieko nedarant atsiranda, tai tada išvis tokie pažiūri ir nežino ką pasakyt o čia skaityk žolę pjaunant gali pasidaryt, jeigu pervažiuoji per jį jeigu mažesnis bus, po to norėsi iš dėžės žolę išimt ir jau bus tos sultys susimaišę su kita žole ir t.t. labai lengva ir paprasta..
punktyras 2011-07-17 18:49
Greičiau jau pušyne gyveno...
assassin 2011-07-17 18:52
[quote="immortallt"]Blizzard, ukinininkauti apsimoka, jei esi stambus ukininkas, o ne su keliais hektarais zaidi. Reikia ir moketi skaiciuotis is ko uzdirbsi, o is ko ne. O problema sakyciau tame, kad ant tu zemiu savininkai sedi ir jie net nesiruosia jos parduoti, nors ir nepriziuri. Ivesti NT mokesti - issiparduotu greitai. NT mokestis yra nesamone, ypac jeigu turi daug pastatu. tada juos reiktu degint, kaip tarpukario laikas. iseitis labai paprasta: reikia zymiai padidinti zemes mokesti tiems, kurie jos nepriziuri. apie tai net buvo kalbeta, taciau tik kalbeta.
RiMuSaS 2011-07-17 18:57
Gali but kad taip ir buvo
vitalijuss 2011-07-18 10:51
Šiaip jau rūtas augindavo dėl to, kad jų nuoviras veikdavo panašiai kaip dabar "kito ryto" tabletės (vartojamos po nesaugaus sekso) Esu matęs tų barščių, iš tikrųjų atrodo įspūdingai, jautiesi kaip džiunglėse..
immortallt 2011-07-18 20:28
Gydytojai negali pasakyti, pagal issokusia pusle tikslios priezasties. Jei tu sakai, kad gulejai lovoje ir nieko nedarei, tai jie nepaklaus taves, o gal tu stepono barscius pjovei ? Kad kiek zinau ir karvems tas stepono barstis nuodingas, nors Sovietai ir planavo jais karves serti, bent tokia versija pasakojo mociute.