Tyrėjams pavyko surasti „vaivorykštinę rupūžę“  (1)

Pirmas istorijoje nuotraukas iš naujo atrastos „vaivorykštinės rupūžės“, paskutinį kartą stebėtos prieš daugiau nei keturis dešimtmečius, paskelbė gamtosaugininkai, tyrinėjantys Pietryčių Azijos salos Borneo miškus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš kurį laiką organizacija „Conservation International“ (CI) šį varliagyvį, žinomą kaip Borneo vaivorykštinė rupūžė (Ansonia latidisca), buvo įtraukusi į „dešimties labiausiai ieškomų“ sąrašą, rašo „The Guardian“.

Dabar tyrėjai atrado tris tokias rupūžes, gyvenančias medžiuose. Tai įvyko praėjusį mėnesį per naktines rūšių paieškas atokioje, kalnuotoje Malaizijai priklausančioje Borneo dalyje, nurodė Indraneilis Dasas, gamtosaugos profesorius, vadovavęs ekspedicijai.

Anksčiau tebuvo sukurtos pieštos varliagyvio iliustracijos – tai padaryta pagal trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje europiečių surinktus pavyzdžius. I. Dasas nurodė, kad jo komanda ieškoti šios rupūžės pirmą kartą pasiryžo pernai rugpjūtį, tačiau pirmieji paieškų mėnesiai buvo bevaisiai.

„Gera žinoti, kad gamta gali mus nustebinti, kai jau beveik prarandame viltį, ypač, kai planetoje gilėja rūšių nykimo krizė“, – teigė jis.

Rupūžių, rastų ant trijų skirtingų medžių, kūno ilgis siekė iki 5,1 centimetro, tai buvo suaugęs patinas, suaugusi patelė ir jauniklis.

Tiksli atradimo vieta nenurodoma, nes baiminamasi brakonierių, kurie mielai tenkina ryškiaspalvių varliagyvių paklausą juodojoje rinkoje. Tyrėjai ketina nuosekliau išanalizuoti iš naujo atrastą rūšį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: