Fizikai siūlo teorinę „laiko skylių“ kūrimo technologiją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

unytas 2011-07-18 20:01
taip kaip cia buna ivikis bet jo nebuna
punktyras 2011-07-18 21:21
Įvykis būna, tik jo nesimato. Filosofinis klausimas - jei niekas nematė, kaip miške nukrito šaka, ar tai iš tiesų įvyko?
RiMuSaS 2011-07-18 22:31
Butent
i74s 2011-07-18 23:43
tai ne, ji nusiteleportavo ant to zemes..aisku nukrito ;D nors man labiau patinkantis retorinis klausimas. Jeigu miske nuvirto medis, ar buvo garsas? jeigu nieko nebuvo aplinkui kas galetu tai girdeti. :}
Myslius 2011-07-19 06:18
Taip, fotonų trajektorijos labai puikiai lankstosi. Tikriausiai dauguma žino gravitacinio lęšio efektą. Teoriškai galima netgi pamatyti žemę prieš milijardą metų jei žiurėsime ties juodosios skylės horizontu, nes šviesos trajektorija taip užlinksta kad ir grižta atgal. Skirtingai nei šviesa laikas nesilanksto, laikas butų labiau žmogaus sugalvotas paiškinimas nei kažkas užčiuopiamo. Šioje teorijoje siūloma siųsti fotoną per laiko lęšį. "The first compresses the light in time while the second decompresses it again.". Interpretuoju: Suspausti šviesą laike reiškia sumažinti bangos ilgį, o išspausti - reikštų padidinti. Ta pati banga, mažesniame laiko tarpe reiškia ir mažesnį atstumą, nes greitis visada pastovus. Bet juk tai nesukuria jokių laiko tarpų. Tai vyksta nuolatos. Fotono, kuris krenta į tam tikro gravitacinio stiprumo lauką, bangos ilgis sumažėja, o jam kylant iš gravitacinio lauko jo ilgis ir vėl padidėja, visumoj ilgis išlieka nepakitęs. Fotono, kuris atkeliavo iš didesnio gravitacinio lauko bangos ilgis bus didesnis, šis reiškinys žinomas kaip red shift efektas, o iš mažesnio gravitacinio lauko - blue shift.
unytas 2011-07-19 12:19
o praktiskai imanoma viska padariti? seip nebutu gerau sviesa atspindeti kaksur kad butu galima pamatiti
Myslius 2011-07-19 15:58
siuo metu tikrai ne, dar labai toli iki praktinio ivykdymo, stebejimo aparatai galaktikos centre zvaigzdes fiksuoja kaip "pixel'ius", sviesos uzlinkimas nera matomas, ka jau kalbeti apie planetos pamatyma ar iskreipto vaizdo dekodavima. Veidrodis butu daug paprasciau bet ji visu pirma reiktu nugabenti, arba galetu but palydovas kuris is nuotolio darytu nuotraukas is siustu jas i zeme.
punktyras 2011-07-20 09:13
Čia tas pats klausimas, tik pavyzdys kitas. Ar galima sakyti, kad kažkas vyksta, jei nėra stebėtojo? Kol kas tai filosofinis klausimas, bet kažkada tokie „nematomumo apsiaustai“, manau, gali atsirasti ir būti pritaikyti praktiškai.
dalgis 2011-07-20 19:40
Gal kas galit paaiskint kuo skiriasi paprastas lesis nuo laiko lesio? ir kuo sitas efektas skiriasi nuo papraso nematomo apsiausto? ir dar, kodel efektas trunka taip trumpai? gi cia paprastas sviesos spinduliu luzis, kiekvienas su akiniais si efekta stebi kiekviena diena neribota laika....
MariusBurba 2011-07-24 19:15
:mad: :AG: Galimas laiko vartu variantas, tik erdve ir laikas toli grazu nera saugus. Lesiu technologija gal ir nepasiteisins, taciau sujungus kelias technologijas visai niekopries parasyti proteviams sms. Ir velgi, o kaip praeitis i tai reaguos, ir ar tai saugu ?