Retieji žemės elementai. I dalis. Išteklių deficito šmėkla

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2011-07-19 16:31
Ne tik reikia rasti retųjų elementų telkinius, bet juos reikia rasti tokiose vietose prie kurių žalieji negalės prisikabinti. Bei reikia žiūrėti, kad aplinkui negyventu gobšių ir aktyvių gyventojų, nes bus kaip ir su anhidritu Kaune.
rimasD 2011-07-19 18:12
Reikia labiau, kruopščiau ieškoti pakaitalų. Manau, kad kai įsisavins grafeną, daugelio retųjų elementų poreikis sumažės.
Deimantas 2011-07-19 19:25
Pastebejau, jog lietuvos (aisku ir kitos pasaulio) imones pradejo masiskai supirkineti pc lauza, kitas elektronines detales, tai paaiskina retuju metalu trukumas. Nebloga alternatyva, bet tik kol kas, ir manau kad perdirbimas turetu daugiau kainuoti negu pats isgavimas. Taigi, kaip sako kiti, geriausiai ieskoti pakaitalu.
sigun 2011-07-20 10:14
Apie kitus minimus metalus nedaug žinau, bet keli pastebėjmai: Neodimis nėra nepakeičiamas. Taip, iš jo gaunami stipriausi magnetai, bet prispaudus reikalui galima apseiti ir su paprastesniais elementais. Europis naudojamas jau 50 metų televizoriuose? Hmm, turint galvoj, kiek kineskopinių TV dabar parduodama būčiau linkęs suabejoti jo patekimu į kritinius resursus. Labai nenustebčiau jei ir su kitais elementais būtų kažkas panašaus. Pasaulyje daug doktorantų, mokslo daktarų, mokslininkų, kuriems reikia rengti studijas, atlikti tyrimus, rašyti ataskaitas - tai yra jų darbas, už kurį gaunami pinigai ir iš ko jie gyvena. O žurnalistus domina tik skandalingi, fatališki, pranašaujantys blogą. Tad didesnį viešumą įgauna tik tokie darbai. Ir toli gražu ne visi yra vienodo lygio, kruopščiai atlikti... O tai, kad tyrimas ar studija atlikta JAV energetikos ar gynybos departamento užsakymu, tai reiškia tik tiek, kad popierizmas buvo teisingai užpildytas, bet nieko nepasako apie studijos kokybę.