Lietuva pardavė taršos leidimų už 476 milijonų litų  (16)

Lietuva pardavė atliekamus Kioto taršos vienetus Liuksemburgui, Ispanijai ir privačioms Japonijos bei Šveicarijos kompanijoms. Bendra pasirašytų sutarčių vertė - 476 mln. litų. Apie tai trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistus informavo aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pasirašytos keturios sutartys nustatytos normos taršos vienetų pardavimui – dvi su Liuksemburgu ir Ispanija, dvi su užsienio kompanijomis. Bendra šių sandorių vertė – 476 mln. litų, tačiau šioje sumoje viena sutarčių – 276 mln. litų vertės opcioninė sutartis – čia dar turės būti tęsinys, pasirašomos konkretizuojančios sutartys“, – aiškino G. Kazlauskas.

Pasak jo, visgi tikėtina pinigų iš opcioninės sutarties sulaukti iki metų pabaigos.

Kitos trys sutartys esą jau visiškai aiškios, tad galbūt jau šį mėnesį ketinama paskelbti kvietimus teikti pasiūlymus gautų lėšų panaudojimui.

Iš minėtų sutarčių gautus 60 mln. litų ketinama panaudoti visuomeninių pastatų energetinio efektyvumo tvarkymui bei atsinaujinančių energijos šaltinių taikymui, 90 mln. litų bus panaudota ekologiškų autobusų pirkimui, 65 mln. litų – biokuro katilų įdiegimui.

G. Kazlausko teigimu, dėl taršos leidimų pardavimo Lietuva derasi ir toliau.

Lietuva teisę tarptautinėje rinkoje parduoti taršos vienetus įgijo tik pernai, kai sukūrė žaliąją investavimo sistemą. Pasaulinėje rinkoje iš viso yra apie 7 mlrd. taršos vienetų, o jų paklausa yra apie 2 mlrd. Remiantis Kioto protokolu, Lietuva per 2008-2012 m. gali perleisti kitoms šalims, susiduriančiomis su sunkumais įgyvendinant Kioto protokolo reikalavimus, daugiau nei 50 mln. tonų nustatytosios šiltnamio efektą sukeliančių dujų normos vienetų kiekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)