Sosnovskio barščio giminaitis užkariauja JAV  (0)

„Jei šio augalo sulčių pateks į akis, galite apakti“, – tokius perspėjimus išplatino Niujorko ir kitų JAV valstijų pareigūnai, perspėjantys apie žemyne plintantį Mantegacio barštį – Lietuvoje žinomo Sosnovskio barščio stambesnį giminaitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mantegacio barštis gali užaugti iki šešių metrų aukščio, žiedus krauna akį traukiančiais skėčiais, tačiau jo sultys gali sukelti trečiojo laipsnio nudegimus. Niujorko pareigūnai paskelbė esantys susirūpinę, kad šis invazinis augalas plinta itin sparčiai. Netgi įkurta speciali telefono linija, kuria gyventojai gali pranešti apie pastebėtus Mantegacio barščius. Tačiau pabrėžiama, kad žmonės patys neliestų augalo.

Jo keliamas pavojus – toks pats, kaip ir neseniai portale išsamiai aprašyto Sosnovskio barščio. Jei augalo sultys patenka ant odos ir yra apšviečiamos saulės šviesos, gali atsirasti rimtų nudegimų, randų. Pareigūnai teigė gavę pranešimų apie vaikus, kurie tuščiavidurius stiebus naudodami kaip žiūronus smarkiai nusidegino veidus.

Mantegacio barštis į JAV, kaip ir Sosnovkio barštis į Lietuvą, atkeliavo iš Kaukazo regiono. 1892 metais du europiečiai broliai taip susižavėjo augalu, kad namo parsigabeno sėklų. Botanikai netrukus išplatino šį augalą iš vieno sodo į kitą ir netrukus jis paplito visose JAV, rašo „Discovery“. Nėra aišku, ar iškart nežinota apie jo keliamus pavojus, ar į juos tiesiog pažiūrėta pro pirštus.

Kol kas nėra pranešimų, kad Mantegacio barščiams būtų pavykę prasiskverbti į patį Niujorko miestą, tačiau, anot pareigūnų, „tai, kad apie jį nepranešta, nereiškia, jog jo ten nėra“.

Lietuvos Aplinkos ministerijos duomenimis, Lietuvoje jau yra vietų, kur priaugę dešimtys hektarų Sosnovskio barščių. Šis augalas – viena iš invazinių rūšių, kurias Lietuvoje pirmą kartą suplanuota sistemiškai naikinti.

Prieš maždaug pusšimtį metų į Lietuvą iš Kaukazo kaip dekoratyvinis ir pašarams tinkamas augalas specialiai atvežtas Sosnovskio barštis, išstypstantis kelių metrų aukščio skėčiais, turi ypač stipraus alergeno, nuo kurio žmogui odoje kyla pūslės, gali atsiverti žaizdų Jis pažeria itin daug sėklų, sparčiai plinta ir yra sunkiai naikinamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)