Bėgikui dirbtinėmis kojomis leista startuoti Londono olimpiadoje  (21)

Abiejų kojų dar kūdikystėje netekęs 24-erių bėgikas iš Pietų Afrikos Respublikos Oskaras Pistorijusas (Oscar Pistorius) iškovojo teisę dalyvauti 2012-ųjų Londono Olimpinėse žaidynėse, praneša bbc.co.uk. Apie tai, jog pirmą kartą olimpiadų istorijoje įprastose, o ne parolimpinėse žaidynėse galės startuoti dirbtines anglies pluošto kojas turintis atletas, patvirtino ir Londono olimpiados organizacinio komiteto vadovas Sebastijanas Kou (Sebastian Coe).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jis galės dalyvauti Olimpinėse žaidynėse, – kalbėjo S. Kou. – Manau, jog dalyvauti olimpiadoje jis norės. Mes leisime jam dalyvauti.“

Šią savaitę O. Pistorijusui pavyko pasiekti 400 metrų bėgimo distancijos olimpinį normatyvą. Linjano mieste (Italija) antradienį vykusių varžybų metu kablius primenančiomis iš anglies pluošto pagamintomis mentėmis 400 metrų nuotolį nubėgo per 45,07 sek. ir pasiekė asmeninį rekordą. Tokiu būdu atletas įgijo „A“ kvalifikacinį standartą, o tai reiškia, jog, norint patekti į Olimpines žaidynes, bėgikui kitais metais pasiekimą reikės pakartoti dusyk.

Pietų Afrikos lengvaatletis šiuo metu ruošiasi dalyvauti rugpjūtį Pietų Korėjoje vyksiančiame Lengvosios atletikos pasaulio čempionate. Trumpųjų nuotolių bėgikas tapo pirmuoju istorijoje žmogumi amputuotomis kojomis, kuriam pavyko įvykdyti pasaulio čempionato kvalifikacinius reikalavimus. Tiesa, iki tol sportininkui teko įveikti alinantį biurokratinių formalumų maratoną – tarptautinėje Lengvosios atletikos federacijų asociacijoje IAAF galimybė bekojui vaikinui leisti startuoti geriausių planetos atletų varžybose buvo svarstoma net keletą metų.

Kaip jau esame informavę, sprinteriui konkuruoti su abi natūralias kojas turinčiais bėgikais anksčiau buvo uždraudusi Tarptautinė Atletikos Asociacija (The International Association of Athletics). Šios organizacijos atstovų nuomone, jo naudojamos specializuotos dirbtinės anglies pluošto kojos suteikia mechaniniu požiūriu nesąžiningą pranašumą.

„Visos teisinės kliūtys buvo pašalintos, – spaudos konferencijoje pabrėžė S. Kou. – Tarptautinė Sporto Arbitražo komisija priėmė sprendimą leisti atletui rungtis olimpiadoje, tad mes jo ten labai lauksime.“

Pietų afrikiečiui abi kojos buvo amputuotos dar kūdikystėje, kai jam buvo 11 mėn. Medikai priėmė sprendimą kūdikiui amputuoti apatinę kojų dalį teko dėl to, jog berniukas gimė su neišsivysčiusiais blauzdikauliais.

O. Pritorijusas turi ne tik lengvosios atletikos patirties. Būdamas moksleivis, pietų afrikietis lankė regbio, vandensvydžio ir teniso treniruotes. Profesionaliai bėgioti Oskaras pradėjo tik prieš septynerius metus – 2004-aisiais, kai bėgimas jam buvo rekomenduotas kaip reabilitacinė priemonė likviduoti regbio rungtynių metu gautos traumos pasekmes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Saulius Žukauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)