Rusijos specialistams pagaliau pavyko išskleisti milžinišką orbitinio teleskopo anteną (Video)  (0)

Rusijos kosminės observatorijos „Spektr-R“ antena šeštadienį buvo sėkmingai išskleista, pranešė kosmoso tyrimų agentūros „Roskosmos“ spaudos tarnyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog pirmadienį į orbitą iškeltas radioteleskopas „Spektr-R“ pagaliau iš mirties taško pajudins seniai planuotą „RadioAstron“ projektą. Jau daug metų atidėliojamas projektas pagaliau galės pradėti veikti tikrovėje. Kosminis aparatas „Spektr-R“, kurį rusai vadina rusišku „Hubble“, tyrinės galaktikas, juodąsias skyles ir kitus Visatos objektus, taip pat Saulės vėją ir magnetinius laukus.

Pasak konstruktorių, „Spektr-R“ radioteleskopas leis daryti nepaprastai raiškias nuotraukas, galbūt net geresnės kokybės negu galima gauti garsiuoju NASA teleskopu „Hubble“.

Tiesa, ne visa radioteleskopo procedūra pavyko sėkmingai – pirmadienį į orbitą iškelto aparato „Spektr-R“ 10 metrų skersmens lėkštės pavidalo iš savotiškų vainiklapių sudarytą anteną išskleisti iš pradžių nesisekė.

„Penktadienį per daugelį bandymų nepavyko visiškai išskleisti 27 „vainiklapius“, kurie vis nepasiekdavo savo galutinės pozicijos“, – sakė agentūrai „Interfax“ „Roskosmos“ atstovas.

Pasak jo, šeštadienį operacija vėl buvo pakartota, ir visi 27 vainiklapiai visiškai išsiskleidė. Toliau laukia aparato kalibravimo ir derinimo darbai ir jei viskas pavyks sėkmingai, neilgai trukus turėtume sulaukti pirmųjų stebėjimų rezultatų.

Žemiau – vaizdo siužetas apie „Spektr-R“ radioteleskopą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: