Gyvybė Žemėje galėjo išnykti planetai „atsirūgus“?  (4)

Mokslininkai atranda vis naujų priežasčių, dėl kurių kadaise galėjo išnykti didelė dalis mūsų planetos gyvybės, informuoja huffingtonpost.com. Kopenhagos universiteto (Danija) Žemės evoliucijos centro mokslininkai tvirtina atradę, dėl ko prieš 200 mln. metų išnyko daugiau nei pusę visos jūrų gyvybės. Pasak mokslininkų, priežastis buvo milžiniškas Žemės „atsirūgimas“, tiksliau – milžiniško metano kiekio išmetimas į atmosferą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak tyrimo autorių, metanas į pasaulinį vandenyną tikriausiai pateko iš jūros dugno, todėl atmosferoje žymiai padaugėjo anglies junginių, išnyko daugybė rūšių. Manoma, kad dėl šio išnykimo biosferoje atsirado erdvės dinozaurams.

Mokslininkai tvirtina, kad dujų išskyrimas truko maždaug 600 000 metų.

Tokios išvados prieita analizuojant lapų, slūgsojusių dar senovinio Tetijos vandenyno dugne, cheminę sudėtį. Mokslininkai savo išvadas grindė skirtingų anglies izotopų tyrimo nuosėdose duomenimis. Tyrėjai lengvojo anglies izotopo C-12 didžiausią kiekį rado nuosėdų sluoksnyje, kurio susidarymas truko nuo 20 000 iki 40 000 metų.

„Žymus santykio pasikeitimas yra ženklas, kad jį pakeitė ne anglies dvideginis, o metanas“, – sakė tyrimui vadovavusi Micha Ruhl. Iki šiol mokslininkai manė, kad šio gyvūnų išnykimo priežastis galėjo būti anglies dvideginis atmosferoje.

Tačiau tai nekeičia teorijos, aiškinančios dinozaurų išnykimą. Nors ši hipotezė pagrindžiama įvairiais paleontologiniais radiniais, išlieka dar namažai neatsakytų klausimų, tad tuo pačiu yra erdvės ir kitokioms nuomonėms (pvz., vadinamoji „Trijų metrų spraga“ dinozaurų išnykimo teorijoje).

Praėjusį mėnesį mokslininkai atrado naujų įrodymų, kad juos iš tiesų išnaikino meteoritas, o šios katastrofos metu jie Žemėje dominavo.

Egzistuoja daug įvairių didžiuosius išnykimus aiškinančių teorijų. Viena iš jų, su kuria mūsų skaitytojai jau yra susipažinę, byloja, kad panašias dujas į atmosferą išmetė ir daug gyvūnų bei augalų rūšių galėjo išnaikinti superugnikalnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)