Kinijoje aptiktas 10 metrų ilgio, 0,5 tonos sveriantis grybas  (4)

Lietuvą šiemet lanko šilti ir drėgni vasaros orai, tad grybų sezonas prasideda anksčiau nei pernai. Tiesa, tokio kalibro egzempliorių, kokį neseniai pavyko aptikti Kinijos mikologams, Lietuvoje yra neįmanoma ne tik rasti, bet ir, ko gero, įsivaizduoti. Jei kas pasigirtų, kad šile užtiko 10 metrų ilgio, pusę tonos sveriantį grybą, pagalvotume, jog žmogui, ko gero, šiandien ne visi namie. Tačiau būtent tokių išmatavimų grybų karalystės supergigantą tyrėjai netyčia rado Kinijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po medžio kamienu surastas kolosalaus dydžio grybas pripažintas didžiausiu grybu pasaulyje. Grybo vaisiakūnis siekia maždaug 10,85 metrų ilgio, 82-88 cm pločio ir 4,6-5,5 cm storio. Toks grybas sveria apie pusę tonos, tad nieko stebėtino, jog aplenkė ankstesnį grybą-rekordininką, kuris 2003 m. buvo išaugęs ne kur nors Azijoje, o „Kew Gardens“ soduose Didžiojoje Britanijoje, rašo BBC. Tiesa, britiškasis rekordininkas, lyginant su kolega iš Kinijos, buvo ganėtinai kuklus: vos 1,5 metro skersmens ir 425 cm perimetro. Beje, naujasis rekordininkas kepurėtųjų grybų amžiaus masteliu – toli gražu nebe jaunuolis: grybui gigantui dabar yra mažiausiai 20 metų. Milžiniški grybo egzemplioriai užsimezga ir bręsta po nuvirtusiais medžiais, iš kurių ir ima maistines medžiagas. Apskaičiuota, kad surastas didžiausias pasaulyje grybas gali turėti apie 450 mln. sporų.

Pirmasis šios rūšies grybas Kinijoje surastas dar 2008 metais. Grybas-rekordininkas aptiktas tik pernai, kai buvo ieškoma medienos puvimo procesuose dalyvaujančių organizmų.

„Tuo metu šios rūšies grybų neieškojome. Nė neįtarėme, kad jie gali išaugti tokie didžiuliai, – pasakojo paieškose dalyvavę mikologai, vadovaujami profesoriaus Yu-Cheng Dai. – Kai aptikome tokį radinį, buvome kaip reikiant nustebinti. Iš pradžių nesupratome, jog tai – grybas, nes radinys buvo tiesiog per didelis“.

Daugiametis poliporinis kerpinis grybas Fomitiporia ellipsoidea (angl. – „perennial polypore“ arba „bracket fungus“) auga daugybę metų, todėl pasiekia milžiniškų apimčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Saulius Žukauskas
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: