Medicinos studentams gali tekti atidirbti už studijas  (21)

Medicinos studijas VU šiais metais baigė 155 absolventai. Iš jų 8 sieks gydytojo kvalifikacijos užsienyje. Dauguma jų brangiai kainuojančias rezidentūros studijas pasirinko Lietuvoje, mat jas finansuoja valstybė. Tačiau nemažai jaunųjų medikų, baigę mokslus, susivilioja geriau apmokamu darbu užsienyje. O valstybės investicija į medicinos studentus – būsimus specialistus – patiria nuostolį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad valstybės investicija į būsimus medikus nenueitų svetur, kai kurie gydytojai siūlo grįžti prie anksčiau galiojusios tvarkos – rezidentūrą baigusius medikus privalomai bent jau kuriam laikui įdarbinti Lietuvoje. Apie šiuos siūlymus mes jau rašėme, tačiau ką apie tai galvoja medicinos studentai bei kiti gydytojai?

Panevėžio apskrities respublikinė ligoninė šįmet darbą pasiūlė 12 rezidentūros studijas baigusių studentų. Ligoninė jų galėtų įdarbinti ir daugiau, tačiau nėra ką. Prieš 3 savaites ten pat įsidarbinusi Rima sako pažįstanti ne vieną rezidentą, nusprendusį emigruoti, pasakojama lrytas.lt video reportaže.

Ligoninės vyriausiasis gydytojas mano, kad valstybės lėšomis rezidentūros studijas baigę medikai turėtų bent iš dalies – darbu Lietuvoje – grąžinti skolą valstybei. „Todėl, kad jie mokslą pasiekia iš mokesčių mokėtojų lėšų. Ir jei būsimieji medikai planuoja iš karto baigę studijas išvykti dirbti svetur, tai galima traktuoti ir taip, kad dalis norinčiųjų nepateko į tas studijų vietas, kurias pageidavo, ir galbūt jie būtų dirbę visą laiką Lietuvoje“, – poziciją dėstė Panevėžio respublikinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Česlovas Gutauskas.

Panaikinus privalomą rezidentūros studijas baigusių studentų paskyrimą į šalies gydymo įstaigas, labiausiai jaunųjų specialistų pasigenda mažesnių miestų ligoninės.

„Yra vietų Lietuvoje, kur oftalmologų visai nėra. Bet taip buvo visą laiką – jauni žmonės nenori išvažiuoti iš didelių miestų, iš centrų. Anksčiau, kai buvo paskyrimai, buvo paprasčiau“, – dėstė Kauno klinikų Alkių ligų klinikos vadovas Vytautas Jašinskas.

Vilionių tęsti studijas užsienyje ir ten dirbti medicinos studentai sulaukia dar sėdėdami studijų suole. „Būna iškabinta skelbimų, taip pat mums į paštą ateina laiškai. Tam tikros vokiečių ar Jungtinės Karalystės klinikos kviečia studentus atvažiuoti pas juos, ir iš karto siūlo ir tuo pačiu užtikrina, kad jie gaus atlygį bei gyvenamąsias patalpas. Tai tikrai, manau, viliojantis pasiūlymas“, – pasakojo VU Medicinos fakulteto studentų atstovybės pirmininkas Juozas Jankauskas.

Medicinos mokslus krentantys studentai mano, kad privalomas įdarbinimas galėtų būti net naudingas – jis visiems rezidentūrą baigusiems medikams garantuotų darbo vietą. Todėl dalis jų liktų gyventi Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Jurgita Gižaitė
(1)
(0)
(1)

Komentarai (21)