Medicinos studentams gali tekti atidirbti už studijas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ValentasD 2011-08-10 16:09
Manau, kad labai teisingai būtų, nes studentai turėtų darbo vietas iš anksto, specialistų netrūktų... Nesakau, kad visam laikui privaloma būtų sėdėti Lietuvoje, bet nemanau, kad daktarai Lietuvoje blogai gyvena, bent iš mano pažįstamų ir giminių, dirbančių gydytojais niekas nesiskundžia. Be abejo aš jeigu man siūlytų darbą užsienyje su tokiom viliojančiom sąlygom irgi ten išvažiuočiau, bet reikai ir valstybę suprasti, kad tai mes jos dėka tampam daktarais.
stalker184 2011-08-10 16:56
paklausk kaip tie gyvena, kurie kysiu neima... gydytojo baigusio rezidentura oficialus uzdarbis 1500lt i rankas.
ValentasD 2011-08-10 17:40
Nebesvaik net pas mus kaime pažystamas daktaras sakė kiek gauna - 3500 lt mėn . Dėl kyšių tu teisus..
ddeividdas 2011-08-10 19:14
Studento akimis žiūrint nesutinku. Po labai sunkių (pats studijuoju LSMU, todėl žinau) studijų, studentai nori greičiau įsidarbinti ir kažkiek gauti kompensacijos pinigais už praleistas naktis kremtant mediciną. Žinoma, visi nori daugiau pinigų, todėl ir emigruoja. Kam likti Lietuvoje, kur centus moka, jei gali išvažiuot pvz kad ir į Skandinavijos šalis, kur atlyginimas kelis kartus didesnis.
kestutisz 2011-08-10 19:44
Na, privers kažkiek ilgiau pasilikt, atitolins išvykimą kažkiek, ir kas iš to? Vėliau po privalomo "lažo" prichologiškai bus net dar labiau subrendę išvažiuoti.
Kailis 2011-08-10 19:47
o tai kam tada lietuvoj mokytis jei čia taip blogai? jei tokie baige univera nori išvažiuot tai tegu ima paskola ir baige mokslus dirba užsienyje ir ją gražina, o tie kas pasiliks lietuvoj ar bent jau atidirbs, tegu gauna ta nemokamą mokslą. šitaip būtų logiškiausia.
MindaugasV85 2011-08-10 20:44
Prirakinkit dar prie radiatoriaus, kad 24h/parą budėtų palatoje Tegul tam savo jovale permainas daro, o ne į kitą daržą lenda. Plėtoja visokius kaimo turizmus ir naminukės varymus, o paskui dievagojasi, kad nėra pinigų. Technologijas reikia plėtoti, o ne savaitgalinį šnapso pilstymą.
dawid90 2011-08-10 21:00
Pilnai sutinku
mobilunkas 2011-08-10 21:28
nustatys atidirbimui minimalu atlyginima ir gales iki pencijos atidirbinet pinigus uz moksla ir dar skoloj liks . geras budas nedidint atlyginimu
Darwin-was-right 2011-08-10 23:59
Mokesčių mokėtojai moka už mus? O tai studentų šeimos jau ne mokečių mokėtojai? Nesamonė visiška.
arthur 2011-08-11 00:08
Aš taip pat esu LSMU studentas. Žvelgdamas į šią situaciją kaip Lietuvos pilietis, sutikčiau, jog valstybei išmokyti ir paruošti mediką žinant studijų kainas yra tikrai brangu ( ~200 000 Lt. ), todėl, kompensuodamas tai, gydytojas bent keletą metų turėtų "atidirbti", taip ir įgaudamas kvalifikaciją. Bet tada atsiranda daug klaustukų, kodėl būtent medikai? Juk valstybė lygiai taip pat ruošia teisininkus, mokslininkus, muzikantus, inžinierius ir t.t., tai kodėl būtent medikams žmogaus teisės gali būti suvaržytos, o kitų specialybių darbuotojams - NE? ..Ot todėl, kad medicinos darbuotojų Lietuvoje trūksta, o teisininkams valstybė tiesiog negali pasiūlyti darbo vietų, nes nesustabdomas reformos konvejeris jų jau visam dešimtmečiui prištampavo. Aš asmeniškai savo ateity sieju su Lietuva, bet nenorėčiau, kad dėl biurokratų norų man būtų varžoma laisvė rinktis darbo vietą ar galimybė stažuotis užsienyje..
Vygintas 2011-08-11 00:31
Aš pats irgi mediciną studijuoju, todėl su tuo įdarbinimu man kyla įvairiausių klausimų, tarkim su darbo vietom: aš baigiu mediciną, mane įdarbiną, kyla klausimas kur įdarbina, nes tikrai neatsiras tiek vietų, kad visus įdarbintų Vilniuje ar Kaune, dalis privalomai turės važiuoti į provinciją (ir, manau, nemaža dalis) tai taip išeina, kad aš visą gyvenimą pragyvenęs Vilniuje, prasimokęs Vilniuje, turiu susikrauti lagaminus ir važiuoti pavyzdžiui į Plungę (taip suprask ką tu veiksi su užgyventu nekilnojamu turtu yra tavo problemos). Na tarkim su tuo dar galima susitaikyti, BET dauguma rezidentūras baigusiųjų jau turi šeimas, tai ką pavyzdžiui žmonai daryti, kartu važiuot, ją kas nors įdarbins ? ? Nemažai šeimas sukuria tarp pačių medikų, tarkim aš su mergina kartu baigsiu studijas (kursiokai) tai jei mane į Plungę, o ją į Varėną pavyzdžiui, tai kas tada ? O jei vaikų jau bus? Persiplėšt ? Užsienyje (šiuo atveju turiu omenyje konkrečiai Norvegiją) jie garantuoja butą, ir garantuoja turimos šeimoms integraciją (tereikia išmokti kalbą), Lietuvoje, su dabartinėm darbo biržos eilėm čia utopija to tikėtis.. O dabar jie visus galus suveda į pinigus, ir atrodo niekam nė galvon, kad rezidentai ir gydytojai turi gyvenimą ir už ligoninės ribų..
kionig 2011-08-11 01:20
Nagi ? Kažkodėl iš medikų nesimato jokių protesto akcijų ar oficialių studentų sąjungos pareiškimų, ką jie apie tai mano tokiais valdžios pareiškimais ir ketinimais. Beje, dažnas studijuojantis mediciną kaip žinia moką už mokslą ir patys. Deja nežinau kiek procentų studijuoja valstybės finansuojamose vietose, bet galima numanyti, kad mokantys patys taip ir nebus paliesti. Bet čia tik mano spėjimas. O tai būtų iš tiesų labai neteisinga studijuojančių valstybės finansuojamose vietose atžvilgiu.
faktas 2011-08-11 01:50
Praėjusį pusmetį turėjau paskaitų Santariškių klinikose, tai medikai sako, kad naujų darbo vietų medikams beveik nėra, reiškia, jei šis įstatymas įsigalios, tikrai visus jaunus medikus siųs į kaimus. Apie Plungę ir Varėną net nesvajokit. Yra tokių kaimų kaip Juknaičiai, Šilėnai visokie ir pan. Jie turi savo ambulatorijas, o gydytojų beveik nėra. Kalbėjau su dermatologu iš Šilutės, tai sako, kad per 10 metų į jų ligoninę neatėjo nei vienas jaunas gydytojas. Na ir galiausiai, jei tikrai šitas brėdas bus patvirtintas, medikai pradės skųstis atitinkamoms ES institucijoms, nes toks apribojimas iš esmės prieštarauja ES laisvos darbo rinkos struktūrai. Dar ir žmonių teisę į laisvę čia galima prirašyti...
Rukis 2011-08-11 02:09
KLYSTI!!! Kitos ES šalys turi panašius apribojimus, kaip kad nori čia įvesti.
kionig 2011-08-11 04:24
Konkrečiau kokie apribojimai ir kur ?
Shinigami 2011-08-11 07:51
Absoliutus blogis. Kaip reiks skaičiuoti kada studentas gražina tai ką valstybė jam išleido mokslui? Studijos medicinoje kiek žinau labai brangios, o mediku atlyginimai dažniausiai nedideli Lietuvoje. Tai tam medikui reiktu puse gyvenimo čia dirbti, kad realiai gražintu taip skolą. Bet jei mokslus padarytu kaip valstybės paskolą, o ne valstybės finansuojama, kiekvienas studentas įsidarbinęs kad ir užsienyje galėtu ją gražinti. Ir dirbantis užsienyje tai padarys net greičiau. O jei trūksta mediku, tai reiškia kad reikia kažką keisti jų darbo vietoje, kad užsienis nebūtu toks patrauklus.
Rufgaudas 2011-08-11 10:44
Tai jei tie studentai taip nori vaziuot i uzsieni, tegul vaziuoja, bet tada kazkokia dali pinigu tegul moka Lietuvai.
punktyras 2011-08-11 11:03
Ar studentų šeimos išgalėtų mokėti VISĄ studijų kainą? Jeigu išgali ir susimoka, niekas jų nelaiko po studijų - visi keliai atviri.
*Neraida 2011-08-11 11:08
Nori paskyti, kad žmogus, sumokėjęs, kaip kažkas jau minėjo 200 tūkstančių, dar yra kažką skolingas valstybei? Ir tai neteisingą tų, kurie nieko nemokėjo atžvilgiu?