Klimato kaita paskatino žmonių iškilimą  (2)

Kai kas teigia, kad klimato kaita sunaikins mūsų rūšį; dabar atrodo, tai padėjo jai atsirasti. Greita temperatūros kaita, būdinga pasauliniam klimatui prieš 2 - 3 milijonus metų sutampa su žmogaus evoliucijos „aukso amžiumi“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iškasenos rodo, kad aštuonios atskiros žmonių rūšys kilo iš bendro protėvio Australopithecus africanus, gyvenusio prieš 2,7 milijonus metų. Pirmieji mūsų genties nariai pasirodė prieš 2,4 – 2,5 milijonus metų, o Homo erectus, pirmasis hominidas, palikęs Afriką, išsivystė prieš 1,8 milijonus metų.

Siekdamas išsiaiškinti ar klimatas prisidėjo prie rūšiadaros spurto, Matt'as Grove'as iš Liverpulio universiteto (University of Liverpool) patikrino pasaulinės temperatūros duomenis, kuriuos susistemino Lorraine Lisiecki iš Kalifornijos Universiteto Santa Barbaroje. Lisiecki analizavo deguonies izotopus jūrų organizmų foraminiferų iškasenose. Per ledynmečius jų kiautuose susikaupia daugiau sunkesniojo iš dviejų deguonies izotopų, kadangi lengvesnysis labiau linkęs kauptis sniege ir lede, nei vandenyne.

Grove'as nustatė, kad vidutinė temperatūra per pastaruosius 5 milijonus metų staiga kito tris kartus. Kiekvienas toks kitimas reiškė ledynmetį ir tarpledynmetį – bet nė vienas iš šių epizodų nesutapo su žmonių „aukso amžiumi“. Kas išskyrė šį laikotarpį, tai didesnė temperatūros svyravimų amplitudė, rodanti, kad tai buvo staigių, bet trumpalaikių klimato pokyčių metas. Grove'as teigia, kad tokios sąlygos galėjo būti palankios vystytis prisitaikomumui, kuris yra išskirtinis Homo genties bruožas (Journal of Archaeological Science).

Grove'as sako, kad klasikinės H. erectus išgyvenimo priemonės, kaip dantys, pritaikyti įvairiam maistui ir didelės smegenys atsirado būtent šių permainų laiku ir suteikė daugiau galimybių išgyventi kintant klimatui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Andy Coghlan
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)