Savo spalvą savaime keičiantys modifikuoti metalai  (0)

Modifikuoti metalai, keičiantys spalvą, kuomet atsiduria tam tikrų dujų sklidinoje terpėje, galėtų perspėti vartotojus, jeigu maisto pakuotė buvo pažeista ir į ją pateko oro arba namuose susidarė anglies monoksido perviršis. Šis atradimas galėtų įtakoti tiek pramoninių, tiek komercinių oro kokybės jutiklių gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes visiškai atsitiktinai aptikome, jog modifikuotas rodis reaguoja į skirtingas dujas keisdamas savo spalvą, – pasakoja Karalienės universiteto (Kanada) Chemijos fakulteto profesorė Katlina Kruden (Cathleen Crudden). – Šis laimingas atsitiktinumas tapo varančiąja mūsų darbo su rodžiu jėga“.

Rodis, modifikuotas anglies, azoto arba vandenilio pagrindo kompleksais, nusidažo geltona spalva, kuomet yra paveikiamas azoto, tamsiai mėlynai, kai atsiduria deguonies terpėje, ir rudai, aplinkoje esant anglies monoksido. Pasak tyrėjų, šį spalvų žaismą lemia tai, kaip dujos susijungia su pagrindiniu junginio metalu.

Kitas įdomus šio atradimo aspektas yra tas, kad cheminiai pokyčiai įvyksta visiškai nesujaukdami tikslios kiekvieno atskiro atomo padėties, kurią šie užima junginio kristalinėje gardelėje. K. Kruden pažymi, jog šios rūšies virsmas iš esmės yra iki šiol neaprašytas.

Rodis yra pagrindinis metalas, naudojamas gaminant katalizės keitiklius, kurie sumažina automobilių išmetamųjų dujų užterštumą. Profesorės vadovaujama komanda, kurią sudaro doktorantas Erikas Keskė (Eric Keske) ir podoktorantūros stažuotoja Olena Zenkina, dabar bando išsiaiškinti, ar kobaltas – ženkliai pigesnis metalas už rodį – reaguoja panašiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)