Astronomų aptiktoje tamsiausioje planetoje šviestų net anglis  (0)

Astronomai aptiko pačią tamsiausią planetą Visatoje, kokią tik yra pavykę rasti iki šiol. Žinoma, jog ne Saulės sistemoje esanti paneta, pavadinimu „TrES-2B“ atspindi mažiau nei 1 proc. šviesos. Toks mažas šviesos atspindėjimas planetą daro tamsesnę nei bet kuri kita žinoma planeta ar jos palydovas, rašo „Daily Mail“. Galbūt kiek netikėta yra ir tai, jog atrastasis dangaus kūnas priskiriamas dujinių planetų klasei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atradimas, apie kurį paskelbta žurnale „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, buvo padarytas išanalizavus NASA kosminio teleskopo „Kepler“, kuris ypač tiksliai matuoja šviesą, duomenis.

Davidas Kippingas iš „Harvard-Smithsonian“ astrofizikos centro teigė, kad ši planeta šviesą atspindi mažiau nei juodi akriliniai dažai. Iš dujų sudaryta planeta „TrES-2b“ yra maždaug Jupiterio dydžio, o nuo Žemės yra nutolusi 750 šviesmečių.

Nuo kitų panašaus dydžio planetų ji skiriasi tuo, jog jos negaubia amoniako debesys, kurie atspindi šviesą. Pavyzdžiui, dujinį milžiną Jupiterį gaubiantys amoniako debesys atspindi maždaug trečdalį saulės spindulių.

„TrES-2B“ neturi amoniako debesų atspindėti šviesai, nes joje yra pragariškai karšta. Planeta sukasi aplink žvaigždę GSC 0354902811 ir yra nuo jos nutolusi vos penkių milijonų kilometrų atstumu. Tad nieko stebėtino, jog planetoje temperatūra pakyla iki 1 tūkst. laipsnių karščio.

Tamsiausios žinomos planetos atmosfera sudaryta iš natrio, kalio, titano oksido, kurie pasižymi savybe absorbuoti šviesą. Tačiau vien tai planetos juodumo nepaaiškina. Nepaisant planetos savybės neatspindėti šviesos, ji nėra visiškai juoda. Didžiulis planetos karštis verčia ją raudonai žaižaruoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Birutė Masaitytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)