Mokslininkai: vyrai vaisingiausi iki 30 m.  (0)

Vyresni nei 30 m. vyrai turėtų susirūpinti giminės pratęsimu. Šanchajaus šeimos planavimo instituto mokslininkai, ištyrę 1 tūkst. savanorių, kurių amžius – nuo 20 iki 60 m., nustatė, kad nuo 30 m. spermos kokybė kasmet sumažėja 1 proc., praneša „Newsru Israel“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tirdami vyrus, mokslininkai atkreipė dėmesį į bendrą spermos kiekį, spermatozoidų skaičių ir jų judrumą. Jie palygino įvairių amžiaus grupių spermos mėginius ir išsiaiškino, kad po 35 m. daugelio vyrų spermatozoidai buvo mažiau judrūs. Be to, su amžiumi prastėja ir spermos kokybė.

Pavyzdžiui, 20–29 m. amžiaus vyrų spermoje judrūs yra 73 proc. spermatozoidų, o sulaukus 50–60 m. šis rodiklis sumažėja iki 65 proc.

Šie rezultatai patvirtina anksčiau paskelbtus Eylau pagalbinio apvaisinimo centro atlikto tyrimo duomenis, kurie įrodė, jog 30–35 m. amžiaus grupės vyrų sėkmingo apvaisinimo rodikliai sudaro 13,6 proc., o vyresnių nei 45 m. amžiaus grupėje – ne daugiau nei 9,3 proc.

Savo ruožtu, Izraelio vaisingumo ekspertai skelbia pavojų. 2009 m. ataskaitos duomenimis, Izraelio vyrų spermos kokybė sparčiai prastėja. Buvo palyginta 1995–1999 m. ir 2004–2008 m. surinktų spermos mėginių kokybė. Paaiškėjo, kad per tą laiką spermatozoidų koncentracija sumažėjo 40 proc. O spermos bankas yra priverstas atsisakyti dviejų trečdalių potencialių donorų paslaugų dėl prastos spermos kokybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)