Elnių kerdžius Rusijoje rado ne mamuto naujagimį, o vėplio kaukolę  (1)

Elnių kerdžius užkliuvo už įšalusios priešistorinė vilnos, kyšančios iš ledo gniaužtų. Iš pradžių nuspręsta, jog tai galėtų būti mažas mamutas. Kerdžius pasakoja, kad rastas kūnas yra išsilaikęs ypač gerai. Panašus radinys – mamutų jauniklės Liubos palaikai – buvo aptiktas panašioje nuošalioje vietoje prieš ketverius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar valdžios pareigūnai siunčia ekspediciją atidžiau ištirti šio įspūdingo radinio, rašoma Reuters.com. „Jeigu mamutukas išsilaikęs iš tiesų taip gerai, kaip pasakoja kerdžius, šis radinys taps gal net ir pasaulinio masto sensacija“, – pareiškė ekspedicijos vadovė Natalija Fiodorova.

Mokslininkai planuoja mamutuko palaikus nuskraidinti į regiono sostinę Salekardą, kur šie bus saugiai ir šaltai laikomi, kad nesuirtų. Didieji gauruotieji mamutai išnyko per paskutinį ledynmetį – prieš maždaug 18 – 11,5 tūkst. metų.

Mokslininkai buvo apstulbinti ir ankstesnio – įšalusios jaunikles Liubos palaikų radinio, taip pavadinto juos aptikusio medžiotojo žmonos garbei. Arkties ledas išlaikė šį egzempliorių beveik nepakitusį: nors jos pūkuotas kailiukas jau buvo nunykęs, oda ir vidiniai organai liko nepažeisti.

Mamutukas virto vėpliu

Deja, po pirminių tyrimų paaiškėjo, jog tai ne mažas mamutas, o greičiausiai išnykęs vėplys.

„Paaiškėjo, kad tai yra tikriausiai jau išnykusio vėplio kaukolė. Ji suakmenėjusi ir buvo surasta labai mažame gėlame ežere“, - agentūrai „Interfax“ pranešė muziejaus, kuriam buvo planuojama perduoti liekanas, direktorė Natalija Fiodorova. Ji pabrėžė, kad kaukolė tikriausiai yra labai sena ir muziejui bus naudinga. „Mums tai yra gera dovana, vėplių iki šiol neturėjome“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)