Ant pietų stalo – dirbtinė mėsa  (13)

Biotechnologijų mokslininkai yra pakerėti minties sukurti pirmą pasaulyje dirbtinę mėsą – sėkmės atveju tai gali įvykti gal net po metų. Nors šios srities tyrimai žengia pirmuosius žingsnius, drąsesni svajotojai jau galvoja apie laboratorijose „auginamas“ dešreles ir kitus mėsos gaminius. Tiesa, bent jau kol kas sukurti dirbtinį jautienos žlėgtainį ar kiaulienos muštinį būtų problematiška.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dirbtinė mėsa būtų gaminama iš raumenų ląstelių didžiulėse cisternose ir tikrai nudžiugintų gyvūnų teisių aktyvistus bei padėtų įveikti milijonus žmonių kamuojantį badą.

Tiesa, tyrimų projektas nepigus – iš viso kainuos 220 000 svarų sterlingų (856 000 Lt), o jo rezultatas greičiausiai bus ne itin apetitą keliantis, slidus kaip aštuonkojis ar moliuskas gaminys, rašo dailymail.com. Nepaisant didelės pradinės kainos, pradėjus pramoninę gamybą, investicijos greitai atsipirktų, be to, dirbtinės mėsos kaina neviršytų natūralios mėsos kainos, o gal net būtų mažesnė.

Kita vertus, galutinį nuosprendį tars vartotojai. Įdomu, ar jie iškeis natūralią mėsą į užaugintą mėgintuvėlyje?

Birželio mėnesį „The Daily Mail“ rašė apie vyriausybės finansuojamus olandų mokslininkus, atradusius būdą, kaip kiaulių raumenų ląsteles paversti kiaulienos bryzeliais. Daugiau informacijos pasirodė šios savaitės „New Scientist“ numeryje.

Laikomos baltymų „košėje“, mikroskopinės ląstelės daug kartų dalijasi ir sukuria lipnų audinį, savo konsistencija panašų į neišvirtą kiaušinį. Tuomet ši medžiaga laboratorijoje ištempiama ir suformuojamas imitacinis raumens audinys.

Mastrichto universiteto mokslininkas Markas Postas žurnalui „New Scientist“ pasakojo, jog svarstoma galimybė tokiu būdu gaminti retų gyvūnų, pavyzdžiui, pandų, mėsą. Šią savaitę Švedijoje vykusios konferencijos metu buvo kalbama, kad mūsų valgoma mėsa nebūtinai yra skaniausia, paprasčiausiai kai kuriuos gyvūnus lengviau prijaukinti ir auginti. Tarkim, pandų mėsa, būtų daug skanesnė, tad pirkėjai ją galėtų pamėgti net ir tuo atveju, jei žinotų, kad tai dirbtinis produktas.

Kaip gi mokslininkai žada sukurti pandos mėsą? Visų pirma, iš gyvos pandos reikėtų paimti ląstelių pavyzdžių, pagal kurių genetinę informaciją būtų auginama sintetinė mėsa.

Tiesa, visa tai – ateities planai. Mat kol kas atsižvelgiant į kuklius pasiekimus – 2,5 cm ilgio ir mažiau nei centimetro pločio kiaulienos bryzelius – sunku įsivaizduoti, kaip naudojami metodai galėtų būti pritaikyti pramoninei gamybai. Tačiau kai kurie mokslininkai teigia, jog turint reikalingų medžiagų ir esant tinkamoms sąlygoms vos iš 10 kiaulių raumenų ląstelių per du mėnesius būtų galima pagaminti net 50 000 tonų mėsos.

Profesorius M. Postas sakė, kad dirbtinė mėsa padėtų sumažinti maisto trūkumą, atsiradusį augant pasaulio populiacijai. M. Postas teigė ketinantis pagerinti sintetinės mėsos išvaizdą ir spalvą bei pažymėjo tikintis naujosios technologijos sėkme. Bet reikia dar daug nuveikti ir atlikti galybę saugumo tyrimų, tad net ir geriausiu atveju dirbtinės mėsos parduotuvėse galėsime įsigyti ne anksčiau kaip po 10–15 metų.

(1)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: