Kosminiai 2010-ųjų „Hubble“ šedevrai (4): gepardo profilis  (4)

Kosmose – viskas išvien. Lediniu kosminio vakuumo šalčiu sklinda masyvių žvaigždžių spinduliuotė, persmelkianti šaltus molekulinius debesis ir sukurdama fantastiškiausias struktūras. Viena iš tokių yra ūkas, primenantis greičiausiai mūsų planetoje bėgančio gyvūno – gepardo – profilį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Orbitinis teleskopas „Hubble“ šį reginį užfiksavo Kilio ūke, su kuriuo šiame rašinių cikle jau teko susipažinti. „Gepardas“ iliustracijoje – tai šviesmetį į erdvę nusidriekęs vandenilio ir dulkių debesis. Nuožmūs tarpžvaigždiniai vėjai ir galinga masyvių žvaigždių radiacija iš ūko medžiagos formuoja išties įstabias skulptūras. Jose kada nors gali gimti naujos žvaigždės.

Vaizdingų fragmentų nestokojantis Kilio ūkas nuo Žemės nutolęs per 7,5 tūkst. šviesmečių. Jis matomas pietų pusrutulyje esančiame Kilio žvaigždyne. Ši nuotrauka su „geopardo“ profiliu – tai dviejų fotokadrų kompozicija, vieną kurių „Hubble“ nufotografavo 2005 m. (buvo fiksuojamas vandenilio atomų švytėjimas), o kitą – 2010 m. (buvo fiksuojamas deguonies atomų švytėjimas).

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Kosminiai 2010-ųjų „Hubble“ šedevrai (1): tobuliausia geometrinė struktūra

Kosminiai „Hubble“ šedevrai (2): „žvaigždžių lopšelio“ bokštas

Kosminiai „Hubble“ šedevrai (3): keturkampė žvaigždė 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: