Mėnulyje aptikti seniai palikti gyvų būtybių pėdsakai (Video)  (31)

NASA kosminio aparato „Lunar Reconnaissance Orbiter“ Mėnulio paviršiuje nufotografuoti gyvų būtybių pėdsakai privers sąmokslo teorijų kūrėjus ir plėtotojus gerokai įtempti vaizduotę. NASA internete paskelbė aplink Mėnulį skriejančio palydovo LRO („Lunar Reconnaissance Orbiter“) padarytas didelės raiškos nuotraukas, kuriose matyti „Apollo 12“, „Apollo 14“ ir „Apollo 17“ ekspedicijų palikti pėdsakai, pranešė „Space.com“. Šiose nuotraukose gerai matyti „Apollo" nusileidimo modulių, mėnuleigių ir pačių astronautų Mėnulio grunte palikti pėdsakai. Beorėje aplinkoje jie išsilaikė puikiai ir net po pusės amžiaus yra ryškūs ir aiškūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA atstovų, šios nuotraukos yra pačios kokybiškiausios iš visų, kada nors padarytų buvusių „Apollo“ Mėnulio tyrinėjimų programų ekspedicijų nusileidimo vietose.

„Nuotraukos yra labai įspūdingos, tuo galima įsitikinti patiems“, – pareiškė LRO vaizdo kameros tyrimų programos vadovas, Arizonos valstijos universiteto mokslininkas Markas Robinsonas.

Pranešama, kad naujosios LRO nuotraukos yra trečiasis NASA bandymas nufotografuoti „Apollo“ misijų nusileidimo vietas. Vienoje iš jų gerai matyti JAV astronautų Eugene'o Cernano ir Harrisono Schmitto Mėnulio paviršiuje palikti pėdsakai ir mėnuleigio ratų žymės.

Pasak mokslininkų, didelės raiškos nuotraukos, padarytos fotografuojant iš Mėnulio orbitos „Apollo“ kosminių laivų nusileidimo vietas, leidžia ne tik susidaryti geresnį ir aiškesnį šios programos misijų vaizdą, bet ir geriau suprasti aplinkos sąlygas Mėnulyje. „Moksliniu požiūriu šios nuotraukos svarbios dėl dviejų priežasčių: jos leidžia spręsti apie fotometrines Mėnulio savybes – kodėl pėdsakai yra tamsesni? Mokslininkai ieško atsakymo į šį klausimą. Antra priežastis praktiškesnė: jos leidžia nustatyti tikslias Mėnulio paviršiaus vietas, kuriose buvo paimti jo paviršiaus mėginiai“, – sakė M. Robinsonas.

NASA atstovų teigimu, naujosios didelės raiškos nuotraukos taip pat padės mokslininkams tiksliau identifikuoti Mėnulyje paliktos įrangos ir kitų objektų buvimo vietą.

Atsakydamas į klausimą, ar prieš pusę amžiaus Mėnulyje JAV astronautų įsmeigtos Amerikos vėliavos tebėra savo vietose, M. Robinsonas pareiškė, kad iš nuotraukų patikimai tai nustatyti sunku. „Apsižvalgiau aplinkui ir tikrai pamačiau tas vietas, kur buvo įsmeigtos vėliavos. Tačiau dėl atšiaurių sąlygų Mėnulyje, itin aukštų ir žemų temperatūrų bei stiprios ultravioletinės spinduliuotės vargu ar galima tikėtis, kad po kelių dešimtmečių kas nors liko iš nailoninių vėliavų. Jei vėliavos tebėra savo vietose, jų būklė tikriausiai labai prasta“, – sakė mokslininkas.

NASA pranešime sakoma, kad naujosios nuotraukos buvo padarytos iš labai žemos orbitos, kurios aukštis kartais siekdavo vos 22 kilometrus. LRO „Apollo“ misijų nusileidimo vietas fotografavo vieną mėnesį. Paprastai LRO skrieja 50 km aukštyje virš Mėnulio paviršiaus.

Naujosios nuotraukos neabejotinai bus dar vienas smūgis sąmokslo teorijų, teigiančių, kad JAV astronautų išsilaipinimas Mėnulyje tebuvo išmoningai parengta inscenizacija, šalininkams, tačiau jie galės papildyti savo „argumentus“ naujomis prielaidomis, pavyzdžiui, apie LRO nuotraukų klastojimą, iš anksto į Mėnulį slapta nusiųstus robotus astronautų paliktiems pėdsakams imituoti ir kitomis fantazijomis.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(2)
(-1)

Komentarai (31)