Paukščių Tako formą nulėmė susidūrimas su nykštukine galaktika  (0)

Paukščių Tako spiralinę atšakų struktūrą galėjo nulemti du susidūrimai su nykštukine galaktika. Nauji duomenys leidžia manyti, kad per pastaruosius 2 mlrd. metų vykę susidūrimai net su gana mažomis galaktikomis turėjo didelės įtakos Paukščių Tako galaktinės struktūros formavimuisi, praneša space.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikdami naują tyrimą, mokslininkai dėmesį sutelkė ir netoliese esančią Šaulio nykštukinę galaktiką, kurios didžiąją dalį sunaikino gravitacinė Paukščių Tako trauka. Iš jos likučių aplink mūsų galaktiką susidarė labai didelis, bet blyškus žvaigždžių srautas. Manoma, kad ši nykštukinė galaktika kažkada galėjo būti daug didesnė, galbūt net 100 kartų masyvesnė.

„Šaulio galaktika, kol jos nepradėjo ardyti gravitacinės bangos, buvo viena didžiausių Paukščių Tako nykštukinių palydovių. Tačiau tokio masto objektai daugelio galaktikų formavimosi teoretikų akyse vis dar yra gana smulkios detalės. Kalbant apie Paukščių Tako struktūrą ir išvaizdą, ilgai manyta, kad jis per pastaruosius kelis milijardus metų evoliucionavo beveik be trikdžių“, – teigia tyrimo autorius Chrisas Purcellas, Pitsburgo universiteto astrofizikas.

Tačiau kompiuteriniai modeliavimai Ch. Purcellui su kolegomis atskleidė, kad šios nykštukinės galaktikos susidūrimas su Paukščių Taku galėjo turėti dramatiškų pasekmių. Tai galėjo paskatinti mūsų galaktikos spiralinių atšakų formavimąsi, sukelti žybsnius, matomus atokiausiame diske, turėti įtakos jos centrinės skersės augimui.

Mokslininkų modeliuose taip pat susiformavo Paukščių Taką supančios žiedus primenančios struktūros, panašias į tas, kurios iš tiesų stebimos galaktikoje (pavyzdžiui, Vienaragio žiedą).

Astronomams teko stebėti, kaip galaktikos susilieja su mažesne palydove (vadinamuosius smulkius susiliejimus) ir procesus, kai susilieja vienodos masės galaktikos (stambieji susiliejimai). Smulkieji susiliejimai, tokie kaip Paukščių Tako ir Šaulio galaktikos susidūrimas, manoma, yra daug dažnesni nei stambieji.

Savo atradimus mokslininkai skelbia žurnale „Nature“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)