Evoliucija: 24 mitai ir klaidingi įsitikinimai  (56)

Mokslo naujienas skelbiantis portalas newscientist.com atrinko pačius populiariausius ir dažniausiai sutinkamus mitus apie evoliucijos teoriją. Didžiulio straipsnio antraštė taip pat labai iškalbinga: „jei manai, kad tai supranti, nė iš tolo nežinai pakankamai“. Nuo šiol šį straipsnį surasite ir portale technologijos.lt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjo daugiau, nei 200 metų nuo Čarlzo Darvino gimimo (1809) ir daugiau, nei 150 metų (1859) nuo, ko gero, svarbiausios kada nors parašytos knygos – Apie rūšių atsiradimą (On the Origin of Species), – išleidimo. Joje Darvinas išdėstė idėją, kuri daugelį šokiruoja iki šiol – kad visa gyvybė Žemėje, taip pat ir žmogus, išsivystė dėl natūralios atrankos.

Evoliuciją remiančius įtikinančius įrodymus Darvinas pateikė Rūšių atsiradime, o nuo to laiko jų atsirado daug daugiau. Daugybė atrastų iškasenų leidžia atsekti dabartinių organizmų evoliuciją iš ankstesnių formų. DNR sekų iššifravimas patvirtino be jokios abejonės, kad visų gyvų organizmų ta pati kilmė. Nesuskaičiuojamus vykstančios evoliucijos pavyzdžius matome aplink, nuo prie taršos prisitaikančių drugelių iki sparčiai kintančių ŽIV ir H5N1 paukščių gripo virusų. Evoliucija yra toks pat mokslinis faktas, kaip Žemės apvalumas.

Tačiau, nepaisant vis augančio įrodymų kalno, dauguma žmonių pasaulyje nėra mokomi apie evoliuciją teisingai, jei mokomi apie ją iš viso. Netgi D. Britanijoje, Darvino gimtinėje, kur visuomenė išlavinta ir vis pasaulietiškesnė, nesena apklausa rodo, kad tik mažiau nei pusė populiacijos pripažįsta evoliuciją.

Neturėjusiems progos susipažinti su biologiją ar apskritai mokslu, tikinčiųjų stebuklingomis evoliucijos teorijos alternatyvomis teiginiai gali atrodyti įtikimi. Tačiau netgi tarp pripažįstančiųjų evoliuciją gyvuoja nemažai klaidingų įsitikinimų.

Daugelis mūsų be sąžinės graužimo pripažins, kad nesupranta, tarkim, stygų teorijos fizikoje, tačiau esame įsitikinę, kad suprantame evoliuciją. Iš tiesų, kaip rodo biologų atradimai, evoliucijos pasekmės gali būti keistesnės, nei kada įsivaizdavome. Evoliucija, ko gero, yra geriausiai žinoma, tačiau blogiausiai suprantama iš visų mokslinių teorijų.

Yra keletas gerų bei nuodugnių paaiškinimų apie standartinius mitus ir kituose šaltiniuose. Tačiau per daug nebus.

Tad per artimiausią mėnesį reguliariai publikuosime straipsnius, kuriuose surasite labiausiai paplitusius mitus ir klaidingus įsivaizdavimus apie evoliuciją bei išsamius jų paaiškinimus remiantis įvairiais atradimais ir mokslininkų įžvalgomis. Patiems nekantriausiems pristatome būsimų straipsnių planą, apimantį visus populiariausius mitus.

Paplitę neteisingi įsitikinimai:

Kreacionistų mitai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(4)
(0)
(4)

Komentarai (56)