G. Perelmanas atsisakė pasiūlymo tapti Rusijos mokslų akademijos nariu  (9)

Matematikas Grigorijus Perelmanas iš Sankt Peterburgo (Rusija) neatsakė į Steklovo matematikos instituto, pateikusio jo kandidatūrą tapti Rusijos mokslų akademijos nariu, užklausas, skelbia naujienų agentūra „Interfaks“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog G. Perelmano kandidatūrą į Rusijos mokslo akademijos (RMA) narius kartu su garsiosios Fildso premijos 2010 m. laureato, matematiko Stanislavo Smirnovo kandidatūra siūlė RMA Matematikos instituto Peterburgo filialo mokslinė taryba. Tačiau vien siūlymo nepakanka – reikia ir pačio kandidato oficialaus prašymo, kuris simbolizuoja jo sutikimą dalyvauti naujoje veikloje. Dabar gi Matematikos instituto Sankt Peterburgo skyriaus atstovas teigia, kad institutas taip ir nesulaukė mokslininko atsakymo į skambučius ir telegramas, rašo lenta.ru.

Dėl to G. Perelmanas akademiku netaps, nes tam būtinas jo sutikimas. Kandidatų į Rusijos mokslų akademijos narius sąrašų parengimas baigtas spalio 4 dieną. Balsavimas dėl sąraše įrašytų kandidatų vyks gruodį.

Apie tai, kad G. Perelmanas greičiausiai atsisakys tapimo akademiku, buvo įtariama ir anksčiau. Steklovo matematikos instituto Sankt Peterburgo skyriaus taryba G. Perelmano kandidatūrą pasiūlė dar rugsėjo pradžioje, tačiau susisiekti su matematiku iki šiol taip ir nepavyko.

G. Perelmanas visame pasaulyje išgarsėjo 2010 metų kovą, kuomet Klėjaus matematikos institutas jam skyrė tūkstantmečio premiją ir milijono dolerių prizą už Poincare hipotezės įrodymą. Hipotezės įrodymas buvo priskirtas vadinamiesiems „tūkstantmečio uždaviniams“. G. Perelmanas atsisakė priimti apdovanojimą, lygiai kaip ir 2006 metais, kai atsisakė labiausiai vertinamo apdovanojimo matematikos srityje – Fieldso premijos.

Neseniai paaiškėjo, kad už tūkstantmečio premiją, kurios atsisakė G. Perelmanas, Klėjaus institutas kartu su Henri Poincare institutu įsteigs specialias pareigas jauniesiems matematikams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (9)