NASA planuose – didžiausia kada nors sukurta saulės burė  (0)

NASA neseniai pristatė savo planus – naudodami pažangiausias technologijas sieks sukurti didžiausią kada nors buvusią saulės burę ir ją išbandyti žada dar iki 2015 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujosios kartos saulės erdvėlaiviai turės net 7 kartus didesnes bures nei bet kurios kitos iki šiol erdvėje skrajojančios burės. NASA Saulės burės misija yra viena iš trijų siūlomų technologijų demonstravimo misijų (Technology Demonstration Missions), kuriomis siekiama paspartinti naujų technologijų tyrimus ir praplėsti tolimiesiems skrydžiams reikalingų energijos šaltinių pasirinkimą.

Gana ilgai NASA tobulino saulės burių technologiją. Kartu su Japonijos „kosmine jachta“ IKAROS saulės burėmis varomas erdvėlaivis buvo sėkmingai dislokuotas išorinėje erdvėje dar 2010 m. gegužės 21 d. Erdvėlaivyje naudota NASA NanoSail-D 100 kv. pėdų burė. Skrydžio metu paaiškėjo, jog tokiai saulės burei dar trūksta manevravimo galimybių, bet skrisdama ji surinko vertingus duomenis, kurie turėtų prisidėti prie būsimosios misijos sėkmės.

Mažų energijos sąnaudų technologija galėtų paversti ne tik tolimose kosmoso misijose, bet ir Žemės orbitos apylinkėse visų pirma valant kosmines šiukšles. Dabar orbitoje priskaičiuojama beveik 6 tūkst. tonų (20 tūkst. vienetų) įvairiausių kosminių šiukšlių. Daugelis jų buvo sukaupta per pastaruosius 50 m. iš apleistų kosminių zondų bei dirbtinių Žemės palydovų. Patogiausias tokių šiukšlių utilizavimo variantas - jas nukreipti į Žemės atmosferą, kurioje daugumą jų tiesiog sudegtų. Tačiau norint tai padaryti, reikia erdvėlaivių, turinčių kuro atsargų - štai čia jau pagelbėtų saulės burių technologija. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)