Ką daryti vaikams, turintiems abiejų lyčių požymius?  (5)

Vaikų, kurie gimsta nei vyriškos, nei moteriškos lyties, pasitaiko labai retai, tačiau daugiau nei vienas iš 1500 kūdikių gimsta su kokiu nors lytinės diferenciacijos sutrikimu (LDS), teigia paramos grupė „Accord Alliance“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaikai, kurie gimsta su LDS, dažniausiai auga gėdos ir paslapties atmosferoje, tačiau dabar nemažai žmonių siekia atvirai kalbėti apie šią problemą ir kovoti už būtiną toleranciją kitokiems žmonėms, skelbia BBC.

Gimus Janet, buvo sunku nustatyti, ar tai berniukas, ar mergaitė. „Kai mano senelis sužinojo, jog abejojama dėl mano lyties, jis patarė tėvams tiesiog leisti man numirti“, – pasakoja ji.

Dabar jai 50 metų, ji turi du vaikus. Janet gimė su gimda, kiaušidėmis ir moteriškais genais, tačiau jos lytiniai organai ir hormonai iš dalies buvo vyriški. Jai buvo diagnozuota įgimta adrenalinė hiperplazija – lytinės diferenciacijos sutrikimas, kai kūnas gamina per daug testosterono.

Moteriški ir vyriški lyties organai išauga iš tų pačių audinių, tačiau dėl testosterono kiekio jie atrodo ir vystosi skirtingai. Tad padidėjęs klitoris gali būti ir vyriškas, ir moteriškas lytinis požymis. Janet prisipažino, kad gyvendama su tokia diagnoze ji daug metų jautė psichologinį diskomfortą.

Vaiko lytį nulemia daugybė veiksnių. Bet kurio veiksnio raidos sutrikimas gali sukelti lytinio vystymosi sutrikimą. Šie sutrikimai gali būti įvairūs – nuo mergaičių su labiau vyriškais bruožais ir atvirkščiai, iki kūdikių, kurie gimsta neapibrėžtos lyties.

Klinikinis psichologas ir sekso terapeutas dr. Tigeris Devore pats gimė neapibrėžtos lyties. Jam buvo nustatyta sunkios stadijos hipospadija – penio anomalija, kurios lengvesnė forma diagnozuojama vienam iš 250 vyrų.

„Su lyties diferenciacijos sutrikimais gimę vaikai dažniausiai auginami gėdos ir paslapčių atmosferoje, – sako jis. Tokie vaikai slepiami nuo visuomenės – būtent taip ir aš užaugau. Visada turėjau tai laikyti paslaptyje. Niekam negalėjau pasakoti, kad man buvo atlikta tokios vietos, apie kurią paprastai nekalbame, operacija.“

Šiuo metu medicinai tokie atvejai nėra naujiena, tad tuoj po gimimo tokių vaikų tėvai sulaukia daugybės specialistų konsultacijų – savo patarimus išsako seksologai, chirurgai, socialiniai darbuotojai, psichologai. Šių žmonių patarimų prireikia ir vaiko augimo metu. Deja, opia problema lieka visuomenės nepakantumas kitokiems. Dėl to kartais tėvai ryžtasi operacijoms, kuriomis bandoma koreguoti lytinius organus į tą pusę, kokie jie turėtų būti pagal viso organizmo struktūrą ir tikrąją žmogaus lytį.

Kitas klausimas, ar to reikia? Tigeris Devore įsitikines, jog tikrai ne. Jam pačiam iškentus daugybę operacijų, po daugelio metų žiūrėdamas į praeitį jas visas pripažino nereikalingomis ir netgi traumuojančiomis jauną organizmą. Jo nuomonę remiantys aktyvistai tvirtina, jog tokios operacijos yra ne kas kitas, o vaikų luošinimas. Gydytojo nuomone, kūnas ir su juo susiję pasirinkimai yra ne tėvų, o pačio vaiko reikalas. Tad korekcijos galimos tik jam suaugus ir savarankiškai dėl jų apsisprendus.

Tačiau yra ir priešingai mąstančių žmonių. Urologas Tom Kolon, dirbantis su vaikais, sutinka, kad vaikų nuomonė turėtų būti lemiama, jei tik ji būtų brandi. O laukti kol žmogus suaugs, gali būti psichologinė klaida, mat vėliau jie gali taip ir nesuprasti tėvų, kodėl šios problemos nebuvo sutvarkytos dar ankstyvojoje vaikystėje.

Dar keblesnės problemos būna tuomet, kai išoriniai lytiniai organai yra normaliai išsivystę, tačiau vidiniai lytiniai organai yra kitokios lyties. Taip nutiko Katie – jau nuo ankstyvosios vaikystės ji turėjo normalų moterišką kūną su visais išoriniais požymiais. Šešerių metų amžiaus jai buvo padaryta išvaržos operacija. Operacijos metu chirurgai atkreipė dėmesį, jog mergaitė neturėjo jokių kiaušidžių ir gimdos, tačiau aptiko žemyn pasislinkusias sėklides. Genetinis testas parodė, jog vietoj tipiškų XX chromosomų ji turėjo vyrišką XY rinkinį.

Katie tėvai medikai, tad jie puikiai suprato situaciją. Kolegos jiems patarė niekada dukrai neatskleisti šios tiesos, vengiant galimos depresijos ir net savižudybės. Tačiau jie nusprendė netylėti ir Katie sulaukus 18 metų atskleidė tiesą. Žinoma, tokia žinia sukrėtė Katie – kas ji yra iš tikro – vyras ar moteris? Kai nežinai savo lyties ar gali tikėtis būti mylimu? Katie teko rinktis ir ji pasirinko pagal vidaus organus – ėmė gerti hormonus, atliko sėklidžių operaciją.

Tad toks paprastas dalykas kaip žmogaus lytis kartais gali būti labai nepaprastas…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (5)