Brangiausia pasaulyje kava – iš apvirškintų kavos pupelių  (12)

„Kopi Luwak“ – brangiausia pasaulyje kava, kurios kilogramas kainuoja tūkstančius litų. Šios kavos per metus pagaminama tik pusė tonos, todėl kaina ir yra tokia aukšta. Sakoma, kad unikalaus skonio, stipraus ir sunkiai nusakomo bei gaivaus aromato kava susuka galvą net didžiausiems kavos gurmanams. Ši kavos rūšis kilusi iš Indonezijos. „Kopi“ indonezietiškai – „kava“, o „luwak“ – mielo, panašaus į katę padarėlio palminio musango pavadinimas. Tiesa, kam gi čia reikalingi tie padarėliai? Pasirodo, nepakartojamo skonio turtuolių kava yra gaminama iš kavos pupelių, kurias prieš tai apdoroja šių mažų gyvūnėlių… žarnynas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kava – neatsiejamas daugelio žmonių rytinis malonumas. Ji kilo iš Etiopijos pietvakarių kalnuotojo regiono. Vienoje iš legendų pasakojama apie Kaldi – ožkų piemenį, kuris vieną dieną pastebėjo savo galvijus kramsnojant raudonas uogas nuo nežinomo krūmo. Vėliau ožkos pradėjusios linksmai šokinėti tarsi maži vaikai. Kladi pragavęs uogų pats negalėjo nustygti vietoje, kaip jo ožkos. Piemuo nunešė uogų vienuoliams, o šie pradėjo virti iš jų skanų gėrimą – kavą. Ilgą laiką kava buvo laikoma stebuklingu vienuolių gėrimu ir vaistu nuo tam tikrų ligų. Vėliau kava išplito arabų žemėse, o dar vėliau ir Europoje.

Tačiau „Kopi Luwak“ istorija – kiek kitokia. Nepakartojamo skonio turtuolių kava yra gaminama būtent iš palminio musango fekalijų.. Sunku įsivaizduoti, kokiu būdu, tačiau indoneziečiai, įsigudrino pastebėti, jog kavos gėrimas, pagamintas iš pupelių, kurias suėdė ir pašalino iš organizmo musangas, yra nepakartojamai skanus. Nuo tada Indonezijos gyventojai ieško palminio musango išmatų, jose rastas nesuvirškintas kavos pupeles kruopščiai nuplauna ir už pasakišką kainą pardavinėja pasaulio turtuoliams.

Dabar yra įkurtos specialios šių žvėrelių auginimo fermos, tačiau jie gali suėsti labai ribotą kiekį pupelių – atitinkamai ribotas ir „produkcijos“ kiekis. Šios kavos per metus pagaminama tik pusė tonos, todėl kaina ir yra tokia aukšta. Gyvūnėliai labai išrankūs ir ėda tik geriausius kavos vaisius (jie mėgsta kavamedžio vaisių minkštimą, tačiau į virškinamąjį traktą patenka ir kavos pupelės). Pupelės, pereidamos per gyvūnėlio virškinamąjį traktą ir apdorojamos fermentais, praranda kartų skonį bei įgyja aromatą, kuris įvardijamas kaip nepakartojamas. Vėl surinktos pupelės valomos, džiovinamos ir lengvai pakepinamos. Toliau pupelės apdirbamos įprastais būdais. Mokslininkų nuomone, sunku tikėtis, kad kada nors pavyks šią rinktinės rūšies kavą apdirbti pramoniniu būdu, gyvūno virškinamąjį traktą pakeičiant higieniškesniais technologiniais sprendimais. O natūralumo kaina – štai tokia. Kilogramas „Kopi luwak“ kavos kainuoja nuo 100 iki 600 JAV dolerių už kilogramą (250-1500 Lt). Ypatinga vietnamietiška šios kavos atmaina (angl. – „weasel coffee“) yra pardavinėjama už sunkiai suvokiamą kainą – kilogramas tokių kavos pupelių kainuoja 6600 JAV dolerių (16 500 Lt). Kaina tokia aukšta todėl, jog renkamos pupelės, kurias paliko laukiniai palminiai musangai. Daugiausia šios kavos užsakovų – iš Japonijos, Taivano, Pietų Korėjos. Puodelis tokios kavos skirtinguose planetos kampeliuose kainuoja skirtingai. 2006 m. Taunsvilio miestelyje (Kvinslendas, Australija) esančioje „Herveys Range Heritage Tea Rooms“ puodelis „Kopi luwak“ kainavo 35 JAV dolerius (apie 90 Lt). 2008 m. Londono Slouno aikštėje (Sloane Square) esančioje Peter Jones parduotuvėje pradėtas pardavinėti maltos kavos mišinys „Caffe Raro“ iš „Kopi luwak“ ir „Blue Mountain“. Puodelis tokios kavos kainavo 79 JAV dolerius (beveik 200 Lt). Milano (Italija) senamiestyje mažutėlis espresso puodelis su šia kava kainuoja 15 eurų (apie 50 Lt).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Whoop.lt
Whoop.lt
Autoriai: Kotryna Undraitytė
(26)
(3)
(22)

Komentarai (12)