Etinė dilema JAV: leisti ar ne juodligės vakcinos tyrimus su vaikais?  (2)

JAV Nacionalinė biologinės apsaugos mokslo tarnyba pranešė JAV vyriausybei, kad norint pasiruošti bioterorizmo atakoms, jai reikia patikrinti dešimtmečių senumo juodligės vakciną su vaikais, nes jos poveikis jauniems organizmams nežinomas, rašo NewScientist.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juodligės užkrato atakos atveju antibiotikas ciprofloksacinas gali išgelbėti gyvybę, sunaikindamas juodligės bakterijas (Bacillus anthracis) plaučiuose. Tačiau užkrato atakos metu į organizmą gali papulti ne tik juodligės bakterijos, bet ir jos sporos, kurios išgyvena organizme savaitėmis ilgiau ir tik po to virsta bakterijomis. Dėl to antibiotikus, turinčius stiprų pašalinį poveikį, reikia vartoti bent 60 dienų.

Situaciją lengvina žmonių vakcinavimas – specialios vakcinos netrukus po užsikrėtimo taip pat naikina užkratą platinančias sporas, tad reikia trumpesnio antibiotikų kurso. Bėda ta, jog niekas nėra tyręs, kokios vakcinos dozės yra saugios vaikams. 

Iškyla etinė dilema – verta ar ne tirti vaikų poveikį vakcinai, kai nėra iki galo aiškus realus juodligės užkrato pavojus. Vyriausybė sako atliksianti etinį situacijos tyrimą, prieš priimdama sprendimą dėl bandymų.

„Tikroji problema yra etinė: visos vakcinos turi savo pavojaus laipsnį ir priimant sprendimą, pavojų reikia lyginti su labai maža tikimybe, kad tie vaikai kada nors susidurs su juodlige“
Les Baillie, Kardifo universitetas, JK
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)