Lapkričio 17 - 18 d. nakties dangų papuoš leonidų lietus  (1)

Kiekvienais metais lapkričio 17 – 18 d. nakties dangus prisipildo Leonidų – meteorų srauto, sudaryto iš Tempelio-Tutlio kometos paliktų liekanų. Kasmet Žemė praskrieja pro kometos paliktus pėdsakus ir visi pasaulio astrofotografai su nekantrumu laukia dar vieno meteorų lietaus, kad galėtų jį įamžinti fotografijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiemet minimos ir Didžiojo leonidų lietaus, įvykusio 1966 m., 45 – osios metinės. Tuomet lietaus maksimumo metu buvo matoma iki 40 meteorų per sekundę.

Priminsime, jog leonidai arba leonidų lietus– kasmetinis meteorų srautas, kurio radiantas yra Liūto žvaigždyne. Tai periodinės Tempelio-Tutlio kometos paliktos dalelės, per kurių skriejimo trajektoriją reguliariai kartą į metus praskrenda Žemės planeta.

Tempelio-Tutlio kometos paliktos dulkelės – nedidesnės nei ryžio dydžio, bet dideliu greičiu įskriejusios į Žemės atmosferą ima liepsnoti ir taip susidaro „krentančios žvaigždės“. Priklausomai nuo to, kiek Žemės kelyje pasitaiko šių dalelių, tokio intensyvumų meteorų lietų galima išvysti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Paulius Paulaitis
(2)
(0)
(0)

Komentarai (1)