Darsyk apie antibiotikus  (0)

Sveikatos apsaugos ministerijos bei Higienos instituto primena, jog antibiotikai (pvz., penicilinas, ampicilinas ir kt.) yra vieni stipriausių ir svarbiausių vaistų. Jie žudo bakterijas. Teisingai vartojami jie gali išgelbėti gyvybes, o neteisingai – pakenkti sveikatai. Antibiotikai nevartojami virusinėms infekcijoms (gripui) gydyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Daugelį infekcinių ligų sukelia dvi pagrindinės mikroorganizmų grupės – virusai ir bakterijos. Bakterijų sukeltos infekcijos gydomos antibiotikais, o virusų – ne. Dažniausia kosulio, gerklės skausmo, peršalimo priežastis yra virusai. Sergantis žmogus savaime pasveiksta nuo šių virusų sukeltų infekcijų. Bakterijos gali prisitaikyti ir, norėdamos išgyventi, tampa atsparios antibiotikams. Kuo daugiau vartojama antibiotikų, tuo didesnė tikimybė, kad bakterijos taps atsparios. Taigi antibiotikai taps mažiau efektyvūs“, – teigė Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro specialistė Roberta Tamulevičiūtė.

Tik gydytojas gali paskirti antibiotikus bakterijų sukeltai infekcijai gydyti ir tik tada, kai jie tikrai reikalingi, pavyzdžiui, kai yra sergama inkstų infekcija ar plaučių uždegimu. Antibiotikai gali išgelbėti gyvybę sergant meningitu. Tokiu atveju bakterijų buvimas dažniausiai patvirtinamas laboratoriniu (mikrobiologiniu) tyrimu.

Pagrindinė užduotis gydytojui yra tikslingai paskirti antibiotikus, o paciento – vykdyti gydytojo nurodymus ir jokiu būdu nesavivaliauti. Prisiminti reikia ir tai, kad reikia užkirsti kelią infekcijų plitimui tarp žmonių, kurias sukelia antibiotikams atsparūs mikroorganizmai. Tam dažnai užtenka laikytis elementarių higienos taisyklių.

Lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Sveikatos specialistai rekomenduoja antibiotikus vartoti saikingai ir atsakingai – tik tuo atveju, jei vaistus paskyrė gydytojas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)