Lazerinė akių operacija pakeis ir akių spalvą  (11)

Amerikietis daktaras Greggas Homeris bando revoliucionuoti lazerinę akių operaciją. Jis tvirtina, kad 20 sekundžių lazerinės šviesos gali panaikinti akių spalvą suteikiantį pigmentą ir jos palaipsniui taptų ryškiai mėlynomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

G. Homeris dabar siekia gauti beveik 2 mln. finansavimą tyrimams ir klinikiniams bandymams. Daktarui nepritaria kiti akių ekspertai. Pasak jų, pašalinus pigmentą, į akis patektų per daug šviesos ir žymiai suprastėtų rega. „Storma Medical“ – projektą globojanti kompanija teigia, kad tyrimams prireiks apie 18 mėnesių.

Procesas prasidės tada, kai sistema nuskanuos akių raineles ir suras, kurias jos vietas reikia keisti. Tada įsijungs į akį nukreipta lazerio šviesą, kuri vienu metu veiks tik vieną rainelės vietą. Kai pabaigs vieną – eis prie kito ir taip toliau. Tokia procedūra truks vos 20 sekundžių.

Praėjus savaitei po operacijos, akių spalva pasidarys tamsesnė. Po „virškinimo proceso“ (2-3 savaitės) spalva ims melsvėti. Tiesa, reikėtų turėti omeny, kad po operacijos tikrosios spalvos jau nebesusigrąžinsite, nes pigmentas (melaninas) neatsigamina.

„Melaninas akyje yra ne šiaip sau. Jeigu jis bus pašalintas iš akių, galite tapti itin jautrūs šviesai ir matyti dvigubus vaizdus“, – sakė akių chirurgas Larry Benjaminas. Daktaras G. Homeris tokį teiginį teisina taip: pigmentas bus pašalintas tik iš akių paviršiaus, viduje – jis vis dar veiks ir tai neturėtų sukelti papildomų problemų. „Operacijos metu būtų pašalinamas tik itin mažas pigmento kiekis. Tai neturėtų sukelti jokio pašalinio poveikio“.

Jis taip pat teigia, kad akims po operacijos visiškai sugijus, jos bus netgi mažiau jautresnės šviesai negu natūralių mėlynakių.

„Mes jau atlikome 15 skirtingų testų. Juos atliekame tiek prieš, tiek po operacijos, pacientą stebime net tris mėnesius. Ir kol kas neturime jokių įrodymų, kad operacija kažkaip pakenkė“, – teigė daktaras Homeris.

Pirmoji operacija buvo atlikta dar 2001 metais. Tačiau platesni tyrimai prasidėjo tik 2004 metais. Jie susilaukė itin daug gyvūnų teisių aktyvistų prieštaravimų, mat bandymai buvo atliekami su gyvūnais.

Tam, kad tyrimai būtų atliekami, Homeris naudojo asmenines santaupas ir vyriausybės paramą. Pasak jo, jam jau buvo skirta beveik 5 mln. litų.

Dabar operacija jau buvo atlikta 17 žmonių. Kai kuriems jų prireikė papildomų regos atstatymo procedūrų. Kas ir papiktino kritikus, mat daktaras teigia, kad operacija nesukelia jokių regos nesklandumų.

Tokiems bandymams daktaras Homeris ryžosi dėl to, kad visuomenėja auga vis didesnis poreikis akių spalvos keitimui. Pasak kontaktinių lęšių gamintojų, pastaruoju metu spalvoti arba akis ryškinantys akių lęšiai darosi itin populiarūs.

Operacijos kaina dar nėra skelbiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: laikas.lt
laikas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)