„Fobos-Grunt“ atsiliepė!  (17)

Europos kosmoso agentūra (ESA) patvirtino informaciją, jog pagaliau pavyko užfiksuoti orbitoje aplink Žemę „įstrigusio“ Rusijos tarpplanetini zondo „Fobos-Grunt“ gyvybės požymių. Užmegzti ryšį su aparatu, kurį jo šeimininkė, Rusijos kosminė agentūra „Roskosmos“ jau spėjo peržegnoti, pavyko Europos kosmoso agentūros ESA specialistams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kol kas galime pasakyti tik tiek, jog vienai iš antžeminių stočių su zondu pavyko užmegzti ryšį, – pareiškė ESA atstovas Rusijoje Renė Mišelis. – Tačiau kol kas visa tai – tik pati proceso pradžia. Telemetrijos duomenų kol kas negauta. Bet kuriuo atveju, tai reiškia tik tiek, jog „Fobos“ veikia.“

Sėkmingas buvo paskutinysis mėginimas užmegzti ryšį su „Fobos-Grunt“, kurį ESA stotys Pietų Amerikoje, Australijoje ir Kanarų salose atliko naktį į trečiadienį, praneša „Newsru.com“.

Aparatas tylėjo nuo lapkričio 9 d., kai buvo iškeltas į orbitą. Kaip informavo „Roskosmos“, starto dieną su kosminiu zondu buvo atlikti du bandomieji ryšio seansai, kurie parodė, jog aparatas veikia normaliai, tačiau išeiti į planuotą orbitą jam nepavyko.

Stabilų ryšį su, kaip neseniai paaiškėjo, dėl nežinomų priežasčių po truputį tolstančia nuo Žemės rusų kosmine stotimi ESA mėgins užmegzti artimiausią naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, iš Australijos miesto Perto. Tai agentūrai „Newsru.com“ patvirtino ir ESA įgaliotinis Rusijoje R. Mišelis.

„Ryšio atstatymo procese dalyvaus tik Perto stotis, – pabrėžė R. Mišelis. – Dėl daugelio veiksnių bandymus užmegzti ryšį su aparatu bus galima tęsti tik iš ten. Su kolegomis iš Rusijos bendradarbiaujame labai artimai.“

Anksčiau RIA „Novosti“ informavo, jog užmegzti ryšį su Rusijos „Fobos-Grunt pavyko būtent Perto stočiai Australijoje, laikotarpiu nuo 21 val. 25 min. (00 val. 25 min. Lietuvos laiku) iki 22 val. 11 min. (1 val. 11 min. Lietuvos laiku).

„Aparatui buvo nusiųstas signalas įjungti tam tikrą radijo bangų dažnį, ir signalo nurodytu dažniu iš „Fobos“ buvo sulaukta netrukus, – pasakojo specialistas. – Kosminė stotis „sureagavo“ į duotą komandą, kuri jį pasiekė iš Australijos. Reikiamą dažnį aparatas įjungė išsyk.“

Rusų specialistams užmegzti ryšio su zondu trukdė tai, jog „Fobos“ ryšio lauke pasirodydavo labai trumpai. Į pagalbą rusams atėjo kolegos iš ESA, disponuojantys kur kas platesniu radijo ryšio tinklu.

Skaitytojams priminsime, jog į orbitą aplink Žemę iškeltas „Phobos-Grunt“ patyrė navigacijos problemų ir neatliko dviejų manevrų, būtinų perėjimui į skrydžio į Marsą orbitą. Korporacijos „Roskomos“ vadovo Vladimiro Popovkino teigimu, nesuveikė „Phobos-Grunt“ variklis: jis neįsijungė nei pirmą, nei antrą kartą, kuomet reikėjo atlikti trajektorijos korekciją. Pasak jo, kosminio aparato orbita žinoma, su juo palaikomas ryšys.

Jeigu Rusijos federalinės kosmoso agentūros „Roskosmos“ ekspertams nepavyks perimti kosminio zondo judėjimo kontrolės ir aparatas išskries iš orbitos, „Fobos-Grunt“ gali tapti pačiu pavojingiausiu per visą kosmoso tyrimų istoriją kosminiu aparatu, nukritusiu į Žemę.

Kur šiuo metu skrieja kosminis zondas „Fobos-Grunt“ galite pamatyti ir Jūs.

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)