„Fobos-Grunt“ šiąnakt atsiųsti duomenys – neiššifruojami  (12)

ESA atstovas Rusijoje agentūrai „Interfax“ pranešė, jog, jo duomenimis, praėjusią naktį su orbitoje įstrigusia rusų tarpplanetine kosmine stotimi „Fobos-Grunt“ ryšys buvo užmegztas mažiausiai dusyk, tačiau iššifruoti stoties siunčiamus duomenis kol kas neįmanoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kontaktas buvo, - patvirtino ESA atstovas. – Tikrai žinau apie du įvykusius ryšio seansus. Kokios informacijos gauta iš palydovo, pasakyti negaliu – šiuo metu vyksta informacijos šifravimo darbai.“

Tas pats ESA atstovas taip pat pareiškė, jog naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį ESA įvykdė ne visus planuotus ryšio su palydovu seansus. Perte (Australija) esančios ryšio stoties darbuotojai minėtu metu planavo 5 ryšio seansus, kiekvieno iš kurių trukmė – 6-7 minutės.

„Apie pirmojo įvykusio ryšio seanso (vykusio 00:25 Maskvos laiku) rezultatus kol kas neturiu informacijos, - aiškino ESA atstovas. – Nieko negaliu papasakoti ir apie kitų ryšio seansų rezultatus. Tiksliai žinau, jog antrasis planuotas seansas (01:57 Maskvos laiku) neįvyko, nes buvo aišku, jog jo trukmė, lyginant su kitais planuojamais seansais, bus neįprastai trumpa. Informacijos apie kitų ryšio seansų rezultatus neturiu.“ Žinoma tik tiek, jog antrasis ir paskutinis iš pavykusių ryšio seansų truko 6 minutes.

Priminsime, jog vakar ESA radijo ryšio stočiai Perte netikėtai pavyko užmegzti kontaktą su nevaldoma Rusijos kosmine stotimi „Fobos-Grunt“.

„RIA Novosti“ skelbia, jog kol kas ryšio seansų metu gautų telemtrijos duomenų iššifruoti nepavyksta.

„Iš šiąnakt gautų telemetrijos duomenų nieko nepavyko išgauti, - agentūrai „RIA Novosti“ tvirtino neįvardintas asmuo iš Rusijos raketų ir kosmoso pramonės. – Iškilo duomenų kodavimo ir dekodavimo problemų. Tad kol kas nieko negauta. Šįvakar ir šiąnakt (iš ketvirtadienio į penktadienį) bus mėginama informaciją iššifruoti.“

Tas pats agentūros „RIA Novosti“ šaltinis teigė, jog šiąnakt zondui bus nusiųsta komanda siųsti nekoduotus duomenis. Tuomet ir bus galima nustatyti, kokios būklės yra „Fobos-Grunt“. Kaip įvykiai klostysis toliau, kol kas lieka neaišku. Specialistų teigimu, vadinamasis „astronominis langas“ į Marsą zondui „Fobos-Grunt“ jau užvertas ir vykdyti suplanuotos misijos kosminis aparatas praktiškai jau nebegalės.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)